13.04.2016, Vatican (Catholica) – La câteva săptămâni după istorica întâlnire din Havana dintre Papa Francisc și Patriarhul ortodox Kiril al Moscovei, cele două Biserici ale lor își unesc pentru prima oară forțele pentru a oferi asistență umanitară creștinilor din Orientul Mijlociu suferind din cauza conflictelor și pentru a reconstrui bisericile deteriorate sau distruse în timpul războiului de cinci ani din Siria. O delegație comună a Vaticanului și a Patriarhiei de Moscova a vizitat Siria și Libanul în perioada 6-7 aprilie 2016, pentru a coordona ajutorul umanitar pentru refugiați și a începe să alcătuiască o listă de lăcașuri creștine care au nevoie de reparații.

Într-o declarație, Departamentul pentru Relații Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse a spus: „Oricine știe că tragedia din Orientul Mijlociu, care a cauzat suferințe diferitelor denominațiuni creștine și altor grupuri, și nevoia de a lua măsuri urgente pentru a îmbunătăți situația au constituit punctul central al întâlnirii de la Havana din 12 februarie 2016”. Comunicatul mai arată că „nevoia de a alcătui o listă detaliată a locurilor creștine distruse și deteriorate în timpul războiului din Siria și întărirea mărturiei creștine comune în privința tragediei siriene au fost recunoscute ca priorități pe termen scurt”.

Delegația a vizitat taberele de refugiați și s-a întâlnit cu liderii bisericești locali. Între delegați s-au aflat ierom. Stefan Igumnov, secretar al Departamentului pentru Relațiile Externe al Patriarhiei, și Mons. Paolo Pezzi, Arhiepiscopul de rit latin al Arhidiecezei Maica Domnului, din Moscova; reprezentanți ai organizației de caritate Kirche in Not. Într-un interviu pentru o publicație rusă, ierom. Stefan a descris ca “fără precedent” efortul umanitar comun în favoarea creștinilor din Orientul Mijlociu; „acesta este fără îndoială un rezultat al acordurilor atinse la Havana”.

Exprimaţi-vă opinia