Persecuția, pâinea cea de toate zilele a Bisericii: Papa, la ‘Sf. Marta’, 12 aprile – AP

12 aprilie 2016. “Persecuția este pâinea cea de toate zilele a Bisericii” a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii celebrată marți dimineață, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. După cum s-a întâmplat cu Ștefan, primul martir, sau cu pruncii nevinovați uciși de Irod, tot astfel se întâmplă și în zilele noastre, când numeroși creștini sunt uciși pentru credința lor în Cristos, alții fiind persecutați “în mod educat” pentru că vor să exprime importanța de a fi fii ai lui Dumnezeu.

Martiri de fiecare zi
Există persecuții sângeroase, precum cele din arene, cu fiare sălbatice care-i sfâșie pe creștini în entuziasmul unui public care vrea doar să se distreze sau persecuții prin intermediul bombelor plasate la ieșirea din biserici. Există persecuții “cu mănuși albe”, exercitate prin izolarea într-un colț al societății și prin amenințarea de a-ți pierde locul de muncă dacă nu te adaptezi legilor ce “acționează împotriva Creatorului”.

Pontiful se inspiră din Faptele Apostolilor, mai exact din capitolul 7, propus de Liturghia zilei, în care se relatează despre moartea lui Ștefan, primul martir. Sfântul Părinte a făcut o serie de considerații asupra unei realități prezentă în mod constant de-a lungul celor două mii de ani de creștinism.
Papa Francisc: “Aș spune că persecuția este pâinea cea de toate zilele a Bisericii, Isus vorbind despre aceasta. Când facem puțin turism prin Roma și mergem la Colosseum, poate că avem impresia că martirii erau doar cei uciși în antichitate, sfâșiați de lei, pe arenă. Însă martirii nu au fost doar cei de la Colosseum, sau alții … . [Martirii] sunt femei și bărbați obișnuiți, precum acei creștini din Pakistan care sărbătoreau Paștele și care au fost martirizați tocmai pentru că îl sărbătoreau pe Cristos cel Înviat. Și astfel continuă istoria Bisericii, cu martirii săi”.

Persecuții “educate”
Amintind că martiriul lui Ștefan a marcat începutul unui lung șir de persecuții anticreștine la Ierusalim, asemănătoare cu cele suferite de cei care, în zilele noastre, nu sunt liberi să-și profeseze credința, Papa a atras atenția asupra unui alt fel de persecuție, o persecuție deghizată, ce poartă masca culturii, a modernității, a progresului.

Papa Francisc: “Este o persecuție pe care aș numi-o în mod ironic ‘educată’. Aceasta se petrece când un creștin este persecutat nu pentru că ar mărturisi numele lui Cristos, ci pentru că vrea să posede și să exprime valorile Fiului lui Dumnezeu. Este o persecuție împotriva lui Dumnezeu Creatorul în persoana fiilor săi. Zilnic se poate constata cum puterile fac legi prin care obligă urmarea unei anumite căi, iar o națiune care refuză să urmeze aceste legi așa-zis moderne, culte, sau care nu vrea să aibă astfel de normative în propria legislație, este acuzată și persecutată ‘în mod educat’. Este persecuția care-l privează pe om de libertate, chiar și de obiecțiunea de conștiință.”

Marea apostazie
Definind-o ‘persecuția lumii’ care ia libertatea, în vreme ce Dumnezeu ne-a creat liberi de a-l mărturisi pe Tatăl creatorul și pe Cristos mântuitorul, pontiful a vorbit și despre cel ce dictează persecuțiile anticreștine.
Papa Francisc: “Isus a vorbit despre principele acestei lumi, despre cel care stă la originea persecuțiilor. Când puterile vor să impună comportamente și legi împotriva demnității Fiului lui Dumnezeu, atunci îi persecută pe creștini și se împotrivesc lui Dumnezeu Creatorul. Aceasta este marea apostazie, iar creștinii continuă să se confrunte cu aceste două mari persecuții. Și Domnul ne-a promis că nu se îndepărteze de noi, atrăgându-ne neîncetat atenția și îndemnându-ne să fim vigilenți și să nu cădem în spiritul lumii, ci să mergem mai departe, însoțiți de Domnul.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia