Sâmbătă, 16 aprilie 2016, papa Francisc merge pe insula Lesbos, în Grecia, pentru a-și exprima solidaritatea cu refugiații din Orientul Mijlociu. – REUTERS

RV 11 apr 2016. Agenda papei Francisc din această săptămână este dominată de o inițiativă care s-a bucurat de un amplu ecou în opinia publică mondială: vizita de solidaritate pe care Pontiful o efectuează sâmbătă, 16 aprilie, în insula Lesbos, din Grecia, pentru a întâlni personal refugiații care fug mai ales din fața violențelor armate din Orientul Mijlociu. Sfântul Părinte va fi însoțit de patriarhul Bartolomeu și de arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe a Greciei, mitropolitul Hieronimos.

Colegii de la redacția centrală l-au contactat pe mitropolitul ortodox Gennadios Zervos, reprezentant al Patriarhatului Ecumenic de Constantinopol în Italia și Malta, pentru o reflecție despre vizita papei Francisc la Lesbos:
• «Este o ocazie extraordinară, fericită, creștină și umană în același timp, pentru a dovedi iubirea față de orice om, care este icoană a lui Dumnezeu. Prezența papei Francisc și a patriarhului Bartolomeu în Grecia, invitați de Beatitudinea Sa Hieronimos, primatul Greciei, este cu adevărat un eveniment istoric, pentru că nu s-a întâmplat niciodată înainte. Putem spune, deci, ”Mulțumim lui Dumnezeu” și să așteptăm plini de speranță și bucurie acest eveniment».

Vizita papei Francisc reprezintă, într-un fel, semnul unui parcurs concret spre unitate, inclusiv față de cei mai nevoiași.
• «Este cu adevărat un mare păcat împotriva lui Dumnezeu să vezi atâția oameni care trăiesc în această situație tragică. Ei sunt frații noștri și nu trebuie să-i lăsăm să rămână în aceste dificultăți. În schimb, toți uniți într-un singur trup și într-un singur suflet, trebuie să-i salvăm. Să ne rugăm fără încetare, să ne rugăm pentru misiunea papei Francisc și să ne rugăm pentru patriarhul ecumenic Bartolomeu. Ei ne arată ce trebuie să facem noi, credincioșii. Ei trasează o cale, o lumină spre acești frați ai noștri care suferă și au nevoie de ajutorul nostru și de iubirea noastră».

Cuvântul cheie al acestei călătorii, declinat în atâtea situații și semnificații, pare să fie ”întâlnirea între oameni”. Continuă mitropolitul Gennadios Zervos:
• «Cred că este o întâlnire cu adevărat umană, pastorală, bisericească, spirituală care îi ajută pe mulți creștini să înțeleagă încotro trebuie să meargă și pe cine trebuie să urmeze. Mulți politicieni și alți oameni vorbesc de cei care poartă vina pentru această situație dar nu fac nimic pentru acești frați ai noștri, care sunt prezența lui Dumnezeu care suferă. Efortul trebuie să fie îndreptat acum spre ajutorarea refugiaților. Este o datorie a noastră și toți trebuie să fie sensibilizați în această privință ca să se oprească acest moment tragic pentru omenire. Nu trebuie să ne mulțumim cu vorbele și să rămânem în această confuzie, în acest haos, trebuie să acționăm. Când vorbim doar și nu suntem ”lucrători” ai iubirii lui Dumnezeu, care vrea să fim aproapele acestor oameni care suferă, rezultatul este zero».

Mitropolitul Gennadios Zervos spune că această prezență reprezintă o mare bucurie.
•«Patriarhul Bartolomeu și papa Francisc sunt bucuria noastră. După cum Fecioara Maria, pentru binele omenirii noastre, a spus ”Da” îngerului Gabriel la Buna Vestire, în același fel și ei au spus: ”Da, trebuie să venim aici”, pentru că trebuie să-i sensibilizăm pe toți, pentru a face să înțeleagă că e un mare păcat a rămâne la nivel de discuții fără a face ceva pentru acești frați ai noștri care suferă și care au nevoie de ajutorul nostru ca să trăiască».

(rv – M. Menichetti – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia