Papa Francisc, salutând credincioșii la rugăciunea ”Regina Coeli” în Piața Sfântul Petru – ANSA


 RV 10 apr 2016. Creștinii sunt chemați să ducă la toți oamenii, în special la cei suferinzi, o rază din lumina lui Cristos cel înviat: a spus papa Francisc la rugăciunea mariană pascală ”Regina Coeli”, recitată duminică, 10 aprilie 2016, împreună cu zeci de mii de credincioși în Piața Sfântul Petru. Pontiful a făcut un apel stăruitor la eliberarea preotului catolic Tom Uzhunnalil, răpit în Yemen pe 4 martie, despre care circulă știri contradictorii dar imposibil de verificat. Totodată, papa Francisc a încurajat activitatea Universității Catolice ”Sacro Cuore” din Italia, despre care a spus că ”desfășoară o importantă slujire pentru tineretul italian”.
 Pornind de la pagina Evangheliei proclamată în cea de-a treia duminică a Paștelui în calendarul roman sau latin, despre aparițiile lui Isus cel înviat pe malul lacului Tiberiadei și pescuirea minunată (In 21,1-19), papa Francisc a subliniat faptul că în timp ce ucenicii au revenit, după patima, moartea și învierea lui Isus, la activitățile lor de fiecare zi, Isus însuși este cel care vine din nou în căutarea discipolilor săi.

Năvodul gol exprimă, într-un anumit fel, bilanțul experienței lor cu Isus: l-au cunoscut, au lăsat toate ca să-l urmeze, plini de speranță, dar apoi părea că au rămas cu inimile goale. La îndemnul lui Isus, discipolii aruncă încă o dată năvodul în mare și de data aceasta au prins o cantitate de pește incredibil de mare. Iar apostolul Ioan îi spune lui Petru: ”E Domnul!” (v. 7).
Papa Francisc: «Prezența lui Isus cel înviat transformă orice realitate: întunericul este învins de lumină, munca zadarnică devine din nou rodnică și promițătoare, sentimentul de oboseală și abandon lasă locul unui nou elan și certitudinii că El este cu noi».

Din acel moment, aceleași simțăminte însoțesc de-a lungul istoriei comunitatea Celui înviat, care este Biserica. ”Dacă la o privire superficială poate să pară că uneori întunericul răului și povara vieții de fiecare zi sunt mai tari, Biserica știe cu certitudine că asupra celor care îl urmează pe Domnul Isus strălucește de acum lumina Paștelui care nu cunoaște apus. Marea veste a Învierii revarsă în inimile celor care cred o bucurie profundă și o speranță invincibilă. Cristos a înviat cu adevărat!”.
Papa Francisc: «Biserica continuă și astăzi să facă să răsune această veste de sărbătoare: bucuria și speranța continuă să curgă prin inimi, chipuri, gesturi și cuvinte. Toți creștinii suntem chemați să comunicăm acest mesaj de înviere celor pe care-i întâlnim pe cale, mai ales celor care suferă, celui care este singur, celor care se află în condiții precare, celor bolnavi și marginalizați. Tuturor, să facem să ajungă o rază din lumina lui Cristos cel înviat, un semn al puterii sale milostive».

După rugăciunea ”Regina Coeli”, Pontiful și-a îndreptat atenția spre condiția unui preot catolic răpit de o grupare teroristă în Yemen:
Papa Francisc: «Dragi frați și surori, în speranța care ne-a fost dată de Cristos cel înviat, reînnoiesc apelul meu pentru eliberarea tuturor persoanelor răpite în zone de conflict armat; în particular, țin să-l amintesc pe preotul catolic salezian Tom Uzhunnalil, răpit la Aden, în Yemen, pe 4 martie».

Primiți acum și Binecuvântarea Apostolică invocată de Sfântul Părinte duminică la rugăciunea ”Regina Coeli”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia