Papa Francisc, la Sfânta Liturghie celebrată în capela ‘Redeptoris Mater’, la împlinirea a 25 de ani de la fondarea Centrului Aletti. – OSS_ROM

9 aprilie 2016. Papa Francisc a celebrat vineri după-amiază o Sfântă Liturghie, în capela “Redemptoris Mater” din Palatul Apostolic, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la fondarea Centrului de Studii și Cercetare “Ezio Aletti”.

Fondat de preotul iezuit Marko Ivan Rupnik, imediat după căderea regimurilor comuniste în țările Europei de Est, Centrul Aletti aniversează totodată 20 de ani de la fondarea Atelierului de Artă, legat de același centru. De fapt, splendidele mozaicuri ce împodobesc Capela “Redemptoris Mater”, au fost concepute și realizate chiar de părintele Rupnik, fondatorul Centrului.

Inspirându-se din prima lectură a Liturghiei zilei, luată din Faptele Apostolilor, capitolul 5, în omilie pontiful a reliefat că persecuțiile și suferințele fac parte din mărturia creștină. Apoi, referindu-se la textul Evangheliei, în care se relatează despre înmulțirea pâinilor și a peștilor, Sfântul Părinte evidențiază cum Isus, după înfăptuirea acestei minuni, refuză succesul, preferând să se retragă de unul singur pe munte. Parcursul creștin nu-i tolerează pe “cățărătorii” sociali, a subliniat Papa, insistând asupra necesității slujirii și smereniei în vederea urmării lui Isus.

Pontiful a relatat că-i place foarte mult să recite Rozariul în fața unei icoane a Maicii Domnului. Imaginea pare să o aibă în centru pe Fecioara Maria, însă, privind cu mai mare atenție, se vede cum Pruncul Isus coboară de pe mâinile Maicii sale, ținute ca o scară. Centrul este întotdeauna Isus care coboară în mijlocul nostru, Fecioara Maria fiind cea care a făcut posibil acest miracol al coborârii lui Isus în mijlocul nostru, pentru a deveni asemenea nouă în afară de păcat, a explicat pontiful.

La finalul omiliei, papa Francisc ne îndeamnă să ne rugăm unii pentru alții pentru ca Domnul să ne dea harul de a da mărturie autentică prin forța Duhului Sfânt, de a-l urma cu adevărat, în ciuda oricărei persecuții și umilințe.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia