7 aprilie 2016. Sunt sfinții vieții de zi cu zi și martirii prezentului cei care duc mai departe Biserica, prin modul lor curajos și coerent de a-l mărturisi pe Isus cel Înviat: aceasta este esența omiliei rostită de papa Francisc în cadrul Sfintei Liturghii celebrată joi, în cursul dimineții, în capela Casei “Sfânta Marta”, din Vatican.

Creștinul autentic se implică total în mărturisirea lui Isus
Inspirându-se din lecturile Liturghiei zilei, pontiful s-a oprit asupra mărturiei curajoase date de Petru și de apostoli care, judecați în fața Sinedriului și a marelui preot, au răspuns astfel acuzației de a fi predicat numele lui Isus, în ciuda interdicției a face acest lucru:’Trebuie să ascultăm mai degrabă de Dumnezeu decât de oameni. Dumnezeul părinţilor noştri l-a înviat pe Isus, pe care voi l-aţi ucis atârnându-l pe lemn’. Evidențiind diferența dintre acest Petru plin de curaj și celălalt Petru, din Joia Sfântă, plin de temă, care îl reneagă pe Domnul de trei ori, papa Francisc pune accentul pe forța mărturiei dată de Petru, spunând: ‘Mărturia creștină urmează calea lui Isus, cea a sacrificiului propriei vieți”, fie într-un fel fie în altul creștinul autentic sacrificându-și viața pentru mărturisirea lui Cristos”.

“Coerența dintre modul în care trăim și ceea ce am văzut și auzit despre Cristos reprezintă începutul acestei mărturii. Însă, mărturia creștină are și o altă caracteristică: implică existența noastră, pe de o parte și a Duhului Sfânt, pe de altă parte, fără Duhul Sfânt neputând exista mărturie creștină. Mărturia creștină, viața creștină este un har, un har pe care-l primim de la Domnul prin Duhul Sfânt.”

Martirii din zilele noastre
“Fără Duhul Sfânt nu se reușește mărturisirea lui Cristos”, a subliniat papa Francisc explicând necesitatea coerenței creștine de care au dat dintotdeauna dovadă martirii, inclusiv martirii din zilele noastre:
“Mărturia martirilor de azi, foarte numeroși care, deși alungați din propriile ținuturi, evacuați, persecutați, uciși – au curajul de a-l mărturisi pe Isus până în momentul morții; este mărturia acelor creștini care-și trăiesc existența cu adevărat… .”

Amintind că în momentele dificile ale istoriei se spune că “patria are nevoie de eroi”, Sfântul Părinte a reliefat că Biserica are nevoie de mărturisitori, adică de sfinți, de acei sfinți de fiecare zi, cu o existență obișnuită dar coerenți în mărturisirea lor autentică până la sfârșitul vieții.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia