8 aprilie 2016.  În data de 16 aprilie, Sfântul Părinte va merge în vizită la Lesbos, în Grecia, pentru a se întâlni cu refugiații care trăiesc în taberele amenajate pe teritoriul insulei. Pontiful se va afla alături de patriarhul ecumenic Bartolomeu și de arhiepiscopul Ieronim al Atenei și al Întregii Grecii.

Anunțul a fost făcut de Sfântul Scaun joi, 7 aprilie. În comunicatul emis de Sala de Presă, se precizează că papa Francisc a acceptat invitația care i-a fost adresată de patriarhul Bartolomeu și de președintele Greciei, Prokopïs Paulopoulos. Programul nu a fost încă difuzat, însă, din câte se știe, papa Francisc și cei doi lideri ortodocși vor merge într-o tabără pentru refugiați și, succesiv, se vor ruga împreună în portul insulei, în fața mării în care mulți și-au pierdut viața încercând să fugă de războaie și de mizerie.

Călătoria va dura o singură zi și “se dorește a fi un puternic apel la responsabilitate și solidaritate cu privire la o situație de urgență atât de dramatică”, a spus părintele Federico Lombardi, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, prezentând ziariștilor comunicatul.

“Din păcate, Europa s-a închis ca o scoică. Gestul papei Francisc și al patriarhului Bartolomeu va avea o înaltă valoare simbolică în anul milostivirii. Se va adăuga la călătoriile în spiritul milostivirii pe care le-a făcut până în prezent, începând cu vizita pe insula Lampedusa și la Cara di Castelnuovo di Porto”, a comentat mons. Giancarlo Perego, director al Fundației Migrantes, din cadrul Conferinței Episcopale din Italia.

Vizita papei Francisc coincide cu un moment critic. Potrivit datelor prezentate de Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite, peste 22.000 de copii migranți și refugiați au rămas blocați pe întreg teritoriu Greciei, având de înfruntat un viitor nesigur, marcat de violențe și exploatare. În prezent, doar în insula Lesbos se află blocate circa trei mii de persoane ale căror condiții devin din ce în ce mai precare.

RV/AM

 

Exprimaţi-vă opinia