06.04.2016, Vatican (Catholica) – „De câte ori noi spunem: ‘Dar acesta este un păcătos, a făcut asta și asta…’, și îi judecăm pe ceilalți. Și tu? Fiecare dintre noi ar trebui să se întrebe: ‘Da, acela este un păcătos. Iar eu?’” Observația a fost făcută de Papa Francisc la audiența generală din această dimineață din Piața San Pietro, subliniindu-le celor prezenți că toți suntem păcătoși, toți având posibilitatea de a primi iertarea lui Dumnezeu.

După ce a reflectat la milostivirea lui Dumnezeu în Vechiul Testament, cateheza de astăzi a avut în centru modul în care Isus însuși a adus la împlinire acest capitol. Isus, a subliniat Pontiful, a exprimat, a realizat și a comunicat mereu milostivirea lui Dumnezeu, în fiecare moment al vieții sale pământești. „Întâlnind mulțimile, vestind Evanghelia, vindecând bolnavii, apropiindu-se de cei din urmă, iertând păcătoșii, Isus face vizibilă o iubire deschisă tuturor: nimeni nu este exclus! Deschisă tuturor fără granițe. O iubire curată, gratuită, absolută. O iubire care ajunge la apogeul ei în Jertfa crucii. Da, Evanghelia este cu adevărat ‘Evanghelia Milostivirii’, pentru că Isus este Milostivirea!”

Sfântul Părinte a îndemnat: „nu trebuie să ne temem să ne recunoaștem păcătoși, să ne mărturisim păcătoși, pentru că fiecare păcat a fost purtat de Fiul pe Cruce. Și când noi îl mărturisim căiți, încredințându-ne Lui, suntem singur că suntem iertați. Sacramentul Reconcilierii face actual pentru fiecare forța iertării care provine din Cruce și reînnoiește în viața noastră harul milostivirii pe care Isus ni l-a dobândit! Nu trebuie să ne temem de mizeriile noastre: fiecare dintre le are pe ale sale. Puterea de iubire a Răstignitului nu cunoaște obstacole și nu se epuizează niciodată. Și această milostivire șterge mizeriile noastre.”

Audiența generală s-a încheiat ca de obicei cu rugăciunea Tatăl nostru și cu binecuvântarea apostolică. Între participanți s-a aflat și Elizabeth „Lizzy” Myers, o copilă de 5 ani din Lexington, Ohio, SUA, care suferă de sindromul Usher, urmând să își piardă treptat și văzul și auzul. Ea și-a făcut o listă cu ce ar dori să vadă, iar Papa s-a aflat pe această listă. Fetița și părinții ei au avut locuri speciale și s-au întâlnit cu Pontiful, care a binecuvântat-o.

Exprimaţi-vă opinia