Papa Francisc, la Sfânta Liturghie în capela reședinței din casa Sf. Marta – OSS_ROM

05/04/2016 11:28
RV 5 Apr 2016 „Nu este posibil să confundăm armonia care domnește într-o comunitate creștină, rod al Duhului Sfânt, cu „liniștea” negociată care acoperă, în mod ipocrit, contrastele și diviziunile interne”, a spus papa Francisc la Liturghia celebrată marți, 5 aprilie 2016, în capela Casei „Sfânta Marta” din Vatican. Rugăciunile și lecturile Celebrării Euharistice au fost luate de la Liturghia zilei din cea de-a doua săptămână a Paștelui, după calendarul roman sau latin.

Vorbind despre prima lectură biblică, din Faptele Apostolilor, Pontiful Roman a spus că există un cuvânt care explică sintagma „o singură inimă și un singur suflet, nici un sărac, bunuri împărțite conform nevoilor”, iar acela este armonie. Acesta sintetizează sentimentele și stilul de viață al primei comunități creștine. Armonia este un cuvânt pe care trebuie să îl înțelegem bine, deoarece nu este vorba despre o înțelegere oarecare ci despre un dar din cer, care, după cum experimentează creștinii, este renăscut de Duhul Sfânt:

Papa Francisc: „Noi putem face acorduri, o oarecare pace…dar armonia este un har interior pe care doar Duhul Sfânt ni-l poate da. Iar aceste comunități trăiau în armonie. Semnele armoniei sunt două: nimeni nu avea nevoi, adică totul era în comun. În ce sens? Aveau o singură inimă, un singur suflet și niciunul nu considera proprietate personală ceea ce îi aparținea, ci toate le aveau în comun. Fapt pentru care nici unul dintre ei nu era nevoiaș. Adevărata „armonie” a Duhului Sfânt are un raport puternic cu banul, care este dușmanul armoniei. Banul este egoist. Și pentru aceasta semnul pe care îl dă armonia este că toți își dădeau ceea ce aveau pentru a nu fi  nevoiași”.

Făcând o comparație între două episoade din Faptele Apostolilor, cel în care Barnaba vinde un pământ și oferă totul apostolilor și cel în care Anania și Safira își țin din venituri, în ascuns, pentru ei, papa Francisc spune că Dumnezeu și banul sunt doi „stăpâni” care nu pot slujiți împreună:

Papa Francisc: „O comunitate poate fi foarte liniștită, să meargă bine…Dar să nu fie în armonie. Odată am auzit un episcop spunând un lucru inteligent: «În dieceză este liniște. Dar dacă atingi o problemă sau alta, imediat începe războiul». Aceasta este o armonie negociată care nu este de la Duhul Sfânt. Este o armonie ipocrită, precum cea a lui Anania și a Safirei prin ceea ce au făcut”.

În încheiere, episcopul Romei îndeamnă la recitirea cărții „Faptele Apostolilor” pentru a vedea viața în comun a primilor creștini. Acest lucru ne poate face să înțelegem cum trebuie să propovăduim armonia în mediile în care trăim:

Papa Francisc:  „Armonia Duhului Sfânt ne dă această generozitate de a nu avea nimic propriu, în timp ce există un nevoiaș. Armonia Duhului Sfânt ne dăruiește un alt comportament: «Cu mare putere, apostolii dădeau mărturie despre Învierea Domnului și se bucurau de o mare favoare», este vorba despre curaj. Curajul de a da mărturie despre Domnul cel înviat”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia