Micii agricultori și problemele lor în intențiile de rugăciune ale papei Francisc – ANSA

 6 aprilie 2016. “Pentru ca micii agricultori să primească răsplata dreaptă pentru munca lor prețioasă”: aceasta este intenția universală de rugăciune încredințată de papa Francisc apostolatului rugăciunii pentru luna aprilie.  Cealaltă intenție, pentru evanghelizare, îi are în centru pe creștinii din Africa, chemați să dea mărturie de iubire și credință în Isus în mijlocul conflictelor politico-religioase.
 Și de această dată, intențiile de rugăciune au fost însoțite de  un mesaj video al pontifului. Amintim că inițiativa video-mesajelor lunare adresate apostolatului rugăciunii a luat startul anul acesta, în data de 6 ianuarie, înregistrările fiind realizate în colaborare cu Centrul Vatican de Televiziune.

“Îți mulțumesc, micule agricultor. Contribuția ta este esențială pentru întreaga umanitate. Ca persoană și ca fiu al lui Dumnezeu meriți o viață demnă”: astfel începe papa Francisc mesajul video ce însoțește intențiile de rugăciune pentru luna aprilie.

“Însă, mă întreb cum sunt răsplătite eforturile tale?”, spune pontiful în continuarea mesajului, subliniind că “pământul este un dar al lui Dumnezeu, nefiind just să se folosească doar pentru a favoriza puțini la număr, privându-i pe majoritatea dintre ei de drepturile și beneficiile care li se cuvin”.

“Mi-ar face plăcere ca tu să ții cont și să-și unești vocea cu a mea în această intenție: ca micii agricultori să primească răsplata dreaptă pentru munca lor prețioasă”, se spune în încheierea mesajului video.

Pe parcursul celor trei ani de pontificat, papa Francisc și-a îndreptat deseori atenția asupra necesității dezvoltării agriculturii fără a înfăptui excese în exploatarea pământului, astfel încât această activitate să fie atractivă pentru tineri și să se desfășoare cu un impact redus asupra mediului.

De exemplu, în discursul adresat membrilor Confederației Naționale a Cultivatorilor Direcți în luna ianuarie din 2015, pontiful a repropus viziunea creștină asupra muncii agricole, potrivit căreia agricultura – fără de care omenirea nu ar putea exista – trebuie valorificată prin alegeri politice și economice concrete.

Grija față de pământ, “casa noastră comună”, este prezentă și în cea de-a doua enciclică a papei Francisc, intitulată “Laudato si'”.  În cele șase capitole, documentul abordează teme precum încălzirea globală și poluarea, lumea animalelor, a plantelor și dispariția unor specii, folosirea resurselor naturale, producția substanțelor chimice și daunele împotriva vieții umane. Îndemnul papei Francisc, ce parcurge enciclica de la un capăt la altul asemenea unui fir roșu, este de a salva planeta, pământul care, din cauza maltratărilor și a devastărilor, a ajuns să se numere printre “săracii cei mai abandonați și maltratați”.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia