Papa Francisc, la Sfânta Liturghie în capela reședinței sale din Casa Sf. Marta luni, 4 aprilie 2016. – OSS_ROM


4 aprilie 2016. Să ne întrebăm dacă ne numărăm printre cei care spun “da” sau suntem persoane care întorc capul pentru a nu răspunde: a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii celebrată luni, în solemnitatea Bunei-Vestiri. Sfântul Părinte a evidențiat că răspunsul “da” din partea Maicii Domnului deschide poarta către “da”-ul rostit de Isus.

Avraam se supune Domnului și răspunde “da” chemării sale, plecând din ținutul de origine spre o țară promisă, fără a ști încotro ar fi mers. Papa Francisc a pus accentul pe șirul de acceptări, de “da”-uri care începe chiar cu Avraam. Inspirându-se din Solemnitatea Bunei-Vestiri, Papa a amintit acel șir de bărbați și femei care, deși bătrâni precum Avraam sau Moise “au spus ‘da’ speranței Domnului. Pontiful l-a amintit și pe Isaia care, chemat de Domnul să vestească poporului, răspunde că are “buzele impure”.

“Da”-ul Mariei deschide poarta către”da”-ul lui Isus
Domnul purifică buzele lui Isaia, iar acesta răspunde “da”, același lucru petrecându-se și cu Ieremia care se considera incapabil de a vorbi dar care, ulterior, îi spune “da” Domnului:

Papa: “Azi, Evanghelia ne spune care este finalul acestui lanț de răspunsuri afirmative, de “da”-uri care începe să se lărgească. Acest “da” face astfel încât Dumnezeu nu numai că privește la situația omului, la parcursul său, dar devine unul dintre noi și asumă trupul nostru de carne. “Da”-ul Mariei deschide poarta la răspunsul afirmativ al lui Isus, care-i spune Tatălui: ‘Vin pentru a face voința Ta’; acest “da” însoțindu-l întreaga viață, până pe Cruce.”

Oprindu-se la răspunsul afirmativ dat de Isus Tatălui, chiar și atunci când îi cere să îndepărteze de la El paharul pătimirii, papa Francisc a dorit să adreseze un gând special îndeosebi unui grup de preoți prezenți la Sfânta Liturghie celebrat de pontif, care sărbătoresc 50 de ani de la consacrarea preoțească:

“Noi toți, zi de zi, trebuie să spunem ‘da’ sau ‘nu’ și este necesar să reflectăm dacă spunem ‘da’ sau ne ascundem de multe ori și, pentru a evita să răspunde, ținem capul plecat precum Adam și Eva”, a spus pontiful, amintindu-ne că în “da”-ul rostit de Fecioara Maria este prezentă întreaga istorie a Mântuirii.

Îndemnându-ne să fim bărbați și femei care îi spun “da” Domnului, papa Francisc a subliniat că solemnitatea Bunei-Vestiri reprezintă o ocazie de a-i mulțumi Domnului și de a ne întreba din ce categorie facem parte noi: a celor care-i spun da Domnului, a celor care se prefac că sunt surzi la auzul chemării Domnului.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia