Creștini catolici rugându-se la Subang, în apropiere de Kuala Lumpur (Malaysia) – AP

RV 31 mar 2016. Reprezentanții comunității creștine din Malaysia, dar și diferite asociații de musulmani, și-au exprimat satisfacția pentru sentința Înaltei Curți a statului Sarawak, care săptămâna trecută a stabilit că trecerea sau convertirea la religia islamică a minorilor la inițiativa unuia sau a ambilor părinți musulmani nu este definitivă.

Practic, unui creștin care între timp a ajuns musulman, i se recunoaște libertatea de a se întoarce mai târziu la Cristos. Tribunalul a primit astfel recursul unui cetățean creștin de 41 de ani care a fost înregistrat în acte ca musulman de părinții săi pe când avea zece ani. Cetățeanul ceruse în zadar la oficiul stării civile să i se șteargă religia precedentă după ce a fost din nou botezat 1999. Curtea de justiție din Sarawak a motivat verdictul în temeiul articolului 11 din constituția țării care garantează libertatea religioasă.

Este o sentință de valoare istorică pentru țara asiatică majoritar musulmană, unde convertirea la o altă religie este considerată apostazie. În același timp, sentința Înaltei Curți de Justiție pune capăt politicii decenale a autorităților care au făcut, practic, imposibilă schimbarea religiei lăsând orice decizie în materie unui tribunal islamic. Noua sentință se încadrează în dezbaterea deosebit de delicată a așa numitelor ”convertiri univoce”, legislația potrivit căreia copiii cuplurilor mixte dar cu unul dintre soți musulman trebuie să fie întotdeauna înregistrat ca musulman.

Asociația Bisericilor din Serawak, potrivit agenției UCAN, și-a exprimat gratitudinea față de Înalta Curte pentru decizia definitivă, pe care o definește într-un comunicat de presă ”justă și imparțială”, și făcut un apel către Guvernul federal în sensul garantării libertății de religie recunoscută de constituția țării.

De o știre ”pozitivă” a vorbit și pr. Lawrence Andrew, directorul săptămânalului catolic ”The Herald”, cu toate că, a precizat preotul catolic, nu se așteaptă ca sentința să aducă schimbări în perioada imediat următoare în domeniul convertirilor unilaterale decise de părinți în contul minorilor. Cu atât mai mult cu cât cazul în speță are o particularitate semnificativă, dat fiind că cetățeanul care a făcut recurs, Rooney Anak Rebit, nu a practicat niciodată religia musulmană. Dacă unul este musulman practicant, este foarte greu să i se recunoască libertatea de a-și schimba religia.

Favorabilă sentinței este și luarea publică de poziție a grupului numit ”Surori în islam”, organizație moderată musulmană fondată în 1988 pentru a combate discriminarea și asuprirea la care sunt supuse femeile în numele religiei islamice. Potrivit organizației, sentința Înaltei Curți este conformă cu principiile religiei musulmane care promovează compasiunea și toleranța.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia