Durere și doliu în Pakistan după violența și ura ucigașă. Apelul papei Francisc – EPA

29 martie 2016. În Pakistan, comunitatea creștină trăiește zile de durere și doliu după atacul terorist sinucigaș petrecut în Duminica Învierii Domnului, într-un parc public din orașul Lahore, unde erau reunite numeroase familii creștine, pentru a sărbători Paștele.

După rugăciunea ”Regina Coeli” rostită împreună cu credincioșii  adunați în Piața Sfântul Petru în ziua de Luni după Paște, Papa Francisc și-a îndreptat gândul spre creștinii din Pakistan, spunând:

“Dragi frați și surori, ieri, în centrul Pakistanului, Sfintele Paști au fost însângerate de un atentat execrabil, care a făcut un măcel cu foarte multe persoane inocente, în cea mai mare parte familii din minoritatea creștină, mai ales femei și copii, adunate într-un parc public pentru a petrece în bucurie festivitatea pascală. Doresc să-mi exprim apropierea față de cei care au fost afectați de această crimă lașă și nechibzuită și vă îndemn să vă rugați la Domnul pentru numeroasele victime și pentru cei dragi ai lor. Fac apel la autoritățile civile și la toate componentele sociale ale acestei națiuni pentru a depune orice efort pentru a reda siguranță și seninătate populației și, într-un mod deosebit, minorităților religioase mai vulnerabile. Repet încă o dată că violența și ura ucigașă conduc numai la durere și distrugere. Respectul și fraternitatea sunt singura cale prin care se ajunge la pace. Învierea Domnului să trezească în noi, într-un mod și mai puternic, rugăciunea la Dumnezeu pentru ca să se oprească mâinile celor violenți, care seamănă teroare și moarte, și în lume să poată domni iubirea, dreptatea și reconcilierea. Să ne rugăm cu toții pentru cei care au murit în acest atentat, pentru rudele lor, pentru minoritățile creștine și etnice din această țară. Bucură-te, Marie…”.

Bilanțul atacului a ajuns la 72 de victime, dintre care cel puțin 30 sunt copii, adăugându-se un număr de 340 de persoane rănite. Poliția pakistaneză a arestat 50 de persoane suspectate de implicare în atacul revendicat de o facțiune a talibanilor. Și în capitala Islamabad au fost semnalate manifestații ale islamiștilor radicali.

Parcul public din orașul pakistanez Lahore a fost în Duminica Paștelui scena unui adevărat măcel. Potrivit unora dintre surse, din cele 72 de victime, cel puțin 51 erau persoane de religie creștină, adunate pentru a sărbători Paștele. Însă, atacul nu i-a cruțat nici pe numeroșii musulmani care au ales să-și petreacă ziua de duminică în aer liber. Poliția a confirmat prezența unui atacator terorist sinucigaș care, în explozivul utilizat, a folosit și sfere metalice, pentru a mări efectul letal.

Solicitat de Radio Vatican în vederea unui comentariu privind faptele sângeroase de la Lahore, președintele Comunității pakistaneze din Italia, Francisc Paul, a spus:

F. Paul: “De multă vreme comunitatea creștină din Pakistan are de suferit ca minoritate. Duminică, în timp ce sărbătoreau în parc, împreună cu copiii care se jucau la leagăne, s-a petrecut deflagrația. Este inimaginabilă suferința cuiva căruia îi moare copilul, fiul, soțul. Am vorbit la telefon cu rudele din Pakistan, unele chiar din Lahore. Cu toții sunt șocați de această dureroasă tragedie. (…)

Cu ceva timp în urmă, grupuri de teroriști au atacat biserici în timp ce credincioșii se aflau înăuntru pentru rugăciune. Din acel moment, guvernul a început să se implice pentru asigurarea securității creștinilor, făcând unii pași importanți în acest sens, precum gărzile de polițiști din fața bisericilor din toată țara, din preajma parohiilor, în special cu prilejul celebrărilor de Crăciun și de Paște. Însă, teroriștii s-au dovedit a fi mai tari, alegând să-i atace pe creștini într-un alt loc în care aceștia erau adunați. (…)

Obiectivul atacului erau creștinii și este și mai trist faptul că atacul s-a petrecut în Duminica Paștelui, într-o zi de sărbătoare, un moment îndelung pregătit și așteptat. Din partea teroriștilor exista voința de a lovi într-o zi specială, într-o zi foarte importantă, după cum s-a văzut și cu alte ocazii.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia