În Vinerea Sfântă Papa Francisc prezidează celebrarea Pătimirii Domnului în bazilica San Pietro – ANSA

RV 25 mar 2016. În Vinerea Sfântă, papa Francisc prezidează celebrarea Patimii și Morții Domnului. Oficiul liturgic are loc în bazilica San Pietro și începe la ora 17.00. Sărbătoarea Bunei-Vestiri din 25 martie este amânată, în calendarul roman, pentru prima zi liturgică disponibilă după Octava Paștelui, respectiv, luni, 4 aprilie. În această zi și în ziua următoare, Biserica, după o tradiție străveche nu celebrează sacramentele, în afară de sacramentul Pocăinței și al Ungerii bolnavilor. La celebrarea Pătimirii Domnului din Vinerea Sfântă împărtășania credincioșilor, cu excepția celor bolnavi, are loc numai în cadrul ritului sacru.

Sobrietatea acestei zile, în care se comemorează moartea Mântuitorului pe Cruce, este exprimată atât la nivel personal, prin post și abstinență, cât și în liturgia zilei, la care altarul este gol, fără cruce, nici sfeșnice, nici flori sau fețe de altar. Preoții, îmbrăcați în veșminte de culoare roșie, merg în tăcere la altar și se prosternează cu fața la pământ și se roagă în tăcere, în timp ce credincioșii se așază în genunchi. După liturgia Cuvântului, cu relatarea Pătimirii Domnului după Ioan, se face Rugăciunea universală, cu intenții pentru Biserică, unitatea creștinilor, evrei, cei care nu cred în Cristos, cei care nu cred în Dumnezeu, conducătorii popoarelor și cei care suferă. În a doua parte a celebrării are loc venerarea solemnă a Sfintei Cruci în timpul căreia se poate cânta Plângerea Mântuitorului prin cuvintele mișcătoare luate din profeți: ”Poporul meu, spune-mi ce rău ți-am făcut, sau cu ce-am întristat, răspunde-mi!”. Celebrarea se încheie cu ritul Sfintei Împărtășanii. Altarul rămâne dezgolit, păstrându-se deasupra numai Crucea și două lumânări, în timp ce adunarea liturgică se desparte în tăcere.

Celebrarea Patimii Domnului din bazilica vaticană, cu predica pr. Raniero Cantalamessa, începe la ora Romei 17.00 și poate fi urmărită în direct pe internet de la pagina noastră ”ro.radiovaticana.va”, făcând click pe bannerul ”Transmisiune video”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia