25.03.2016, Roma (Catholica) – Pr. Vincent Machozi, preot catolic din ordinul Augustinienilor Asumpționiști, care timp de mai mulți ani a scris despre abuzurile împotriva drepturilor omului din estul Republicii Democrate Congo, a fost ucis duminică noaptea de bărbați înarmați, la scurt timp după ce a publicat online un articol în care denunță implicarea președinților congolez și rwandez în masacrarea de civili inocenți.

Originar din Congo, Machozi a lucrat îndeaproape cu Centrul de Studii Africane al Școlii Pardee în contextul în care țara este măcinată de război. BeniLubero.com, situl dedicat apărării drepturilor omului, lansat de Machozi, informează că duminică noaptea, 20 martie, la 11PM, zece soldați în uniforme ai Forțelor Armate congoleze au intrat într-un centru social din regiunea nordică Kivu, unde șefii tribali Nande discutau despre eforturile de pace. Soldații au cerut să fie duși la Machozi și la Mwami Abdu Kalemire III, liderul comunității Basho. L-au găsit pe Machozi în curte, lucrând la un laptop, și au deschis focul asupra sa. Ultimele sale cuvinte par a fi fost „De ce ucideți?” Kalemire a scăpat nevătămat.

Directorul Centrului de Studii Africane, Timothy Longman, profesor de științe politice și coleg al lui Machozi, a spus că au mai fost cel puțin alte șapte încercări serioase de atentate la viața preotului. În 2003 a părăsit țara după ce a primit anumite amenințări cu moartea, lucrând din Boston, unde a dezvoltat situl și a scris despre atrocitățile comise de forțele războinice din estul Congoului. „Încerca să arate lumii cine era ucis și cine era responsabil”, a afirmat Longman. „Nu era de partea nimănui.” Machozi a revenit în Congo în 2012, lăsând la o parte munca la teza sa de doctorat asupra rolului Bisericii Catolice în transformarea conflictului din țara sa în favoarea implicării în apărarea drepturilor omului. Cu câteva zile înainte publicase un articol care îl făcea pe președintele țării vinovat de violențe.

Exprimaţi-vă opinia