24.03.2016, Vatican (Catholica) – În cadrul Liturghiei din seara zilei de Joia Sfântă, 24 martie 2016, Papa Francisc a spălat picioarele migranților, mulți dintre ei fiind impresionați până la lacrimi de acest gest. Pontiful le-a spus că în timp ce există în lume unii oameni care caută să semene violența, Isus ne arată calea spre unitate, fraternitate și pace. „Astăzi, acum, când fac același gest cu al lui Isus, spălând picioarele a 12 dintre voi, noi toți facem același gest de fraternitate”.

„Suntem diferiți, suntem unici. Avem diferite culturi și religii, dar suntem frați și dorim să trăim în pace”, a spus Pontiful, adăugând: „Fiecare dintre voi are propria lui poveste. Multe cruci, multe dureri, dar și o inimă deschisă care dorește fraternitatea”. Papa Francisc le-a vorbit celor 900 de migranți și refugiați găzduiți în prezent la Centrul de Primire pentru cei care solicită azil, din Castelnuovo di Porto, la aproximativ 30 km în afara Romei. Aproape toți vin din Africa Subsahariană. Papa a decis să celebreze Liturghia Cinei Domnului la acest centru, după ce în anii anteriori a celebrat-o în închisori și într-un centru pentru persoane cu dizabilități.

Aproape 900 de migranți și peste 100 de voluntari au participat la Liturghie. Majoritatea migranților de aici sunt musulmani, și dintre creștini, majoritatea sunt copți sau protestanți. În cadrul Liturghiei, Papa Francisc a spălat picioarele la 11 migranți și un voluntar. Dintre migranți, patru au fost tineri catolici din Nigeria, trei au fost femei copte din Eritreea, trei musulmani și, în fine, un tânăr hindus din India. În timp ce lacrimile puteau fi văzute în ochii unora dintre bărbații și femeile cărora Papa le-a spălat picioarele, o femeie a fost în mod deosebit emoționată. Ochii i-au fost plini de lacrimi cât timp Papa i-a spălat picioarele, dar a început să plângă în hohote când el s-a întins să îi atingă copilașul de cinci luni.

În predica sa, Pontiful a subliniat că „acțiunile vorbesc mai mult decât imaginile și cuvintele” și a indicat spre lectura evanghelică a zilei, de la Ioan, în care Isus spală picioarele discipolilor Săi înainte de a fi trădat de Iuda, care l-a vândut pe 30 de arginți. Papa a subliniat două gesturi separate în pasaj, primul fiind „Isus care slujește, care spală picioarele. El, care era Capul, spală picioarele celor care erau ai Lui, cei mai mici”. Al doilea gest a fost cel al lui Iuda, „care merge la dușmanii lui Isus, cei care nu doresc pace cu Isus, pentru a lua bani… două gesturi”.

Papa Francisc a arătat că cele două gesturi sunt prezente și astăzi. Unul vede persoane de diferite culturi și religii adunate împreună. „Musulmani, hinduși, catolici, copți, evanghelici, dar frați. Fii ai aceluiași Dumnezeu, care doresc să trăiască în pace, laolaltă.” Cu toate acestea, Papa a observat că există și gestul războiului și al distrugerii, amintind de atacurile teroriste din 22 martie din Belgia. Acestea sunt exemple de „oameni care nu doresc să trăiască în pace”, dar în spatele acelor acte, „așa ca în spatele lui Iuda, s-au aflat alți oameni”.

„În spatele lui Iuda s-au aflat cei care i-au dat bani pentru ca să îl predea pe Isus. În spatele acelor acte (din Bruxelles), se află fabricanții și traficanții de arme, care doresc sânge, nu pace, care doresc război, nu fraternitate.” Papa Francisc a pus din nou în contrast acțiunea lui Isus, care a spălat picioarele, cu a lui Iuda, care și-a vândut prietenul pe bani. I-a încurajat pe fiecare dintre migranți ca, „în propriul lor limbaj religios”, să se roage lui Dumnezeu „pentru ca această fraternitate să molipsească lumea. Pentru ca să nu existe cei 30 de arginți pentru a ne ucide frații, pentru că va exista întotdeauna fraternitatea și bunătatea.”

Imagini

Exprimaţi-vă opinia