crestini si musulmani

“Voiam să-i spun papei că musulmanii nu sunt terorişti. Îmi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat în Franţa şi în Belgia”. Asta scrie într-o scrisoare, făcută cunoscută de Tv2000, Kamasso Guiro, un tânăr senegalez musulman de 30 de ani oaspete al Centrului de Primire pentru cei care cer azil (CARA) din Castelnuovo di Porto unde joi, 23 martie 2016, papa Francisc va merge pentru celebrarea ritului spălării picioarelor. Aceasta este numai una dintre multele scrisori pe care oaspeţii de la CARA le vor încredinţa mâine papei Francisc.

“Am părăsit Senegalul – scrie Guiro, care nu este printre cei cărora papa Francisc le va spăla picioarele – din cauza războaielor interne. În timpul războiului mi-am pierdut soţia şi tatăl şi am rămas singur. Am fugit în Italia pentru a începe o viaţă nouă, pentru a lucra şi a trăi într-o ţară de pace”.

“De mult timp – continuă tânărul senegalez – doream să-l întâlnesc pe papa, chiar dacă eu sunt musulman, ca să-i mulţumesc pentru tot ceea ce face pentru săraci şi pentru pace”. “Îi doresc papei Francisc – încheie în scrisoare – o viaţă lungă şi multă sănătate. Mulţumesc Italiei pentru că mi-a salvat viaţa”.

Papa va spăla aşadar picioarele la 12 tineri, între aceştia şi Sira Madigata, 37 de ani, musulman din Mali: “Sunt aici în Italia de 20 de luni, am făcut o călătorie lungă şi periculoasă prin deşert şi mare. Aş fi putut să şi mor. Pentru noi, musulmanii, ceea ce se va întâmpla mâine este un simbol de pace. Sunt musulman şi picioarele mele vor fi spălate de un personaj foarte mare ca papa Francisc, liderul catolicilor. Asta înseamnă că pretutindeni este posibilă convieţuirea”.

Printre cei doisprezece şi o tânără italiană, Angela Ferri, lucrătoare la Auxilium, cooperativa socială care gestionează CARA: “Am în urma mea o istorie dureroasă. Sunt circa 20 de zile de când mi-am pierdut mama şi Auxilium a voit să-mi ofere acest cadou. Mâine va fi o zi specială pentru că papa Francisc este una dintre persoanele cele mai importante: el îmi dă multă forţă”.

Printre cei prezenţi şi Luchia Mesfun, o femeie din Eritreea care a traversat Mediterana însărcinată pentru a găsi o viaţă nouă. Acum este în Italia cu fiica de 5 luni pe care a numit-o Merhawit, care înseamnă libertate: “Sunt foarte mulţumită, nu există cuvinte pentru a explica fericirea mea. Mâine (joi, 24 martie 2016), papa ne va spăla picioarele şi pentru noi va fi un mare eveniment”.

(După Vatican Insider, 23 martie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia