Papa Francisc celebrează ritul spălării picioarelor din Joia Sfântă la Centrul de primire a refugiaților din Castelnuovo di Porto

RV 22 mar 2016. În Joia Sfântă, 24 martie 2016, papa Francisc va merge la Centrul de primire a refugiaților din Castelnuovo di Porto, în apropiere de Roma, unde celebrează Sfânta Liturghie ”in Coena Domini” și săvârșește ritul spălării picioarelor pentru mai mulți refugiați tineri: informează ediția de marți a cotidianului ”L’Osservatore Romano” într-o notă semnată de arhiepiscopul Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.

”Va fi un semn simplu, dar grăitor”, subliniază mons. Fisichella, care precizează că vizita Sfântului Părinte ”va fi însoțită de celebrarea ritului spălării picioarelor. Papa se va închina în fața a doisprezece refugiați și le va spăla picioarele în semn de slujire și atenție față de condiția lor”.

În nota de presă, mons. Fisichella evidențiază și valoarea simbolică pe care papa Francisc o întipărește vizitei sale la Centrul de primire a refugiaților din Castelnuovo di Porto și gestului de înjosire pentru a spăla picioarele refugiaților. Prin aceasta, afirmă prelatul, Sfântul Părinte ”vrea să ne spună că e necesară atenție cuvenită celor mai slabi din acest moment istoric; că suntem chemați cu toții să le restituim demnitatea fără a recurge la subterfugii. Ne sprijină să privim spre sărbătoarea Paștelui cu ochii celui care face din credința sa o viață trăită în slujirea celor care poartă întipărite pe chipul lor semnele suferinței și ale violenței. Mulți dintre acești tineri nu sunt catolici”.

Semnificația gestului pe care îl face papa Francisc, continuă arhiepiscopul, ”arată calea respectului drept cale principală pentru pace. Respectul, în valoarea sa semantică, înseamnă «a-și da seama că există o altă persoană alături de mine». O persoană care merge împreună cu mine, suferă împreună cu mine, se bucură împreună cu mine. O persoană pe care, într-o zi, pot să contez pentru a găsi sprijin. Spălând picioarele refugiaților”, încheie mons. Fisichella, papa Francisc cere respect pentru fiecare dintre ei”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia