Navin și Maica Tereza21.03.2016, Calcutta (Catholica) – „Dacă ar fi posibil să îl întâlnesc pe Papa Francisc mi-ar plăcea mult să îi strâng mâna și să îi spun: mulțumesc că ați declarat-o sfântă pe Maica Tereza! Dar i-aș spune și că pentru milioane de persoane în lume era deja o sfântă. Nu pentru că era creștină, ci pentru că era un suflet mare”, a declarat Navin Chawla, biograful Maicii Tereza de Calcutta. Navin Chawla a frecventat-o pe Maica Tereza timp de 23 de ani și a scris o biografie a sa best-seller, tradusă în 14 limbi. Acum continuă opera învățată de la sora din Calcutta, investind o bună parte din câștigurile din biografie în leprozerii și centre pentru îngrijirea copiilor surzi. Dar a rămas în mod riguros hindus, și ține să amintească aceasta, pentru că în India polemica referitoare la convertirile la creștinism s-a înăsprit.

În interviul acordat pentru Vatican Insider, apărut în 14 martie 2016, publicat pe Ercis.ro în traducerea pr. Mihai Pătraşcu, Navin Chawla spune că la douăzeci de ani după moartea premiatei Nobel pentru Pace născută la Skopje, „moștenirea Maicii Tereza merge dincolo de India. Aparține lumii. Este un exemplu universal. Este la nivelul lui Swami Vivekananda al nostru, al lui Mahatma Gandhi, al lui Nelson Mandela și Desmond Tutu. Este un suflet prea mare pentru a fi reținut într-o unică țară”.

Referitor la impactul ei în India, a dat ca exemplu felul în care a reușit să îl transforme pe el însuși, care a rămas hindus. „A făcut din mine o persoană diferită. A creat o punte între mine și sărăcie. M-a determinat să intru în contact cu săracii din jurul meu. A dat un sens acestei legături cu săracii și pentru clasa medie. Nu că hinduismul ar duce lipsă de sentimentul de compasiune. Dar m-a învățat să adun un lepros de pe pământ. Cu exemplul. Ce l-a determinat pe Navin Chawla, un birocrat care a studiat în școlile juste, să ia asupra sa 18 mii de cazuri disperate în leprozeriile de care mă ocup? Maica Tereza a reușit să atingă ceva în mine. Și a făcut aceasta cu alte sute de mii de persoane. Cum? Dând exemplul bun”.

Întrebat cum a fost primită în India la început, el a amintit: „Când a venit nu era o europeană îmbrăcată în soră. Purta în picioare niște sandale scofâlcite și era îmbrăcată cu un sari cusut așa cum s-a putut. Bengala ieșea dintr-o foamete care a ucis 4 milioane de persoane. Spitalele, până la independența de Regatul Unit, erau deschise numai britanicilor și soldaților. Și ea ce a făcut? A învățat să cerșească. Experimentând cea mai profundă umilire, s-a întărit… Atunci când întâlnea pe cineva se gândea imediat: ‘Ce poate să facă pentru mine? Sau cum poate să-i ajute pe săraci prin lucrarea mea?’… După moartea sa, misiunile din India cresc, surorile din ordin sunt tot mai multe. Voluntarii nu scad ca număr și nici finanțările”.

Datorită atitudinii sale în a primi fonduri a fost criticată puternic, de exemplu pentru că a fost finanțată de dictatorul haitian Duvalier și de finanțatorul corupt Keating. „Să tratăm și aceste presupuse umbre, așadar”, a răspuns Navin Chawla. „Ascultați, să presupunem că Maica Tereza a primit și donații fără să identifice de la cine veneau. Chiar dacă ar fi așa, ar fi un lucru așa de nesemnificativ în oceanul de bine pe care sfânta l-a făcut. Este adevărat, nu privea pe nimeni în față. Dacă se gândea că ai fi putut să o ajuți, venea la tine, îți explica tot ce făcea și aștepta să îi oferi ceva. Nu cerea niciodată. Și spunea că nu o interesa cine era cel care oferă bani. Nu făcea diferențe: ea vedea numai săracii”.

„După părerea mea în Europa sunteți mai puțin norocoși decât noi”, a mai afirmat Navin Chawla, explicând: „Deoarece cu Maica Tereza am venit pe străzile voastre, printre cerșetorii din orașele europene. Am fost în multe locuri. Și găseam atâta singurătate. Aici la noi, templele noastre sunt încă pline, în schimb bisericile voastre sunt tot mai goale. Îmi amintesc sub podul Waterloo din Londra cum dezmoșteniții pe care îi întâlneam mi se păreau așa de mâniați și supărați. Nu voiau nicio compasiune, nu răspundeau la întrebări, cârteau împotrivă. Niciunul nu-și vorbea. Poate că aveți un venit pe cap de locuitor mai ridicat, dar și nivelul de singurătate pe cap de locuitor este mai ridicat. Așa cum spunea Maica Tereza: singurătatea este lepra Occidentului”.

Sursa: Ercis.ro

Exprimaţi-vă opinia