19.03.2016, Vatican (Catholica) – O inimă în rugăciune constantă, atentă la cei care îi sunt mai aproape, preoții, și capabilă să „privească în ochi” fiecare persoană, mereu în spirit de slujire, așa a prezentat Papa Francisc misiunea Episcopului, prezidând sâmbătă, 19 martie 2016, în Bazilica San Pietro, în Solemnitatea Sf. Iosif, Liturghia pentru consacrarea episcopală a Mons. Peter Brian Wells, Nunțiu apostolic în Africa de Sud, Botswana, Lesotho și Namibia, și a Mons. Miguel Ángel Ayuso Guixot, secretar al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios. Unitatea lor de măsură este slujirea. Iată de ce Episcopii sunt chemați să fie „cei mai mici” dintre toți.

Papa Francisc le-a amintit cu putere aceasta Mons. Wells și Mons. Ayuso Guixot, înainte de a-i consacra Episcopi, în ziua în care el însuși celebra împlinirea a trei ani de la începerea ministerului său petrin. Predica trebuia să fie una „rituală” – cu fraze deja prevăzute și scrise pentru această ocazie – dar Papa a completat aceste cuvinte cu îndrumări, cu viață episcopală trăită: „‘Episcopat’ este numele unei slujiri, nu al unei cinste. Pentru că Episcopului îi revine mai mult slujirea decât dominarea, conform poruncii Învățătorului: ‘Cine este cel mai mare dintre voi, să devină cel mai mic. Și cine conduce, ca acela care slujește’. Fiți slujitori. Ai tuturor: ai celor mai mari și ai celor mai mici. Ai tuturor. Dar mereu slujitori, în slujba celorlalți.”

Prin Episcop, a amintit Papa Francisc, „Cristos este cel care… continuă să predice Evanghelia mântuirii și să-i sfințească pe credincioși, prin Sacramentele credinței. Cristos este cel care în paternitatea Episcopului mărește cu noi mădulare trupul Său, care este Biserica. Cristos este cel care în înțelepciunea și prudența Episcopului conduce poporul lui Dumnezeu în pelerinajul pământesc până la fericirea veșnică. Cristos care predică, Cristos care face Biserica să aducă rod, Cristos care conduce: acesta este Episcopul.”

„Vestiți Cuvântul în orice ocazie: oportună și neoportună”, i-a îndemnat Pontiful pe noii Episcopi. „Avertizați, reproșați, îndemnați cu toată blândețea și învățătura. Și prin rugăciune și oferirea jertfei pentru poporul vostru, luați din plinătatea sfințeniei lui Cristos bogăția multiformă a harului divin. Nu uitați că prima misiune a Episcopului este rugăciunea. Acest lucru l-a spus Petru, în ziua alegerii celor șapte diaconi. A doua îndatorire, vestirea Cuvântului. Apoi vin celelalte. Dar prima este rugăciunea. Dacă un Episcop nu se roagă, nu va putea face nimic.”

„În Biserica încredințată vouă fiți păzitori fideli și împărțitori ai Tainelor lui Cristos. Puși de Tatăl în fruntea familiei Sale, urmați mereu exemplul Bunului Păstor, care cunoaște oile Sale… Iubiți cu iubire de tată și de frate pe toți cei pe care Dumnezeu vi-i încredințează. Înainte de toate pe preoți și pe diaconi… Primul aproape al Episcopului este preotul său, primul aproape. Dacă tu nu îl iubești pe primul aproape, nu vei fi capabil să îi iubești pe toți. Aproape de preoți, de diaconi, de colaboratorii voștri în slujire; aproape de săraci, de cei lipsiți de apărare și de cei care au nevoie de primire și de ajutor. Priviți credincioșii în ochi… pentru a privi inima.”

„Să aveți atenție vie față de cei care nu aparțin unicului staul al lui Cristos, pentru că și ei v-au fost încredințați în Domnul. Amintiți-vă că în Biserica Catolică, adunată în legătura carității, sunteți uniți cu Colegiul Episcopilor și trebuie să purtați în voi grija tuturor Bisericilor, ajutând cu generozitate pe cei care au mai mare nevoie de ajutor. Și vegheați cu iubire asupra întregii turme în care Duhul Sfânt vă pune să conduceți Biserica lui Dumnezeu. Și aceasta faceți-o în numele Tatălui, a cărui imagine o faceți prezentă; în numele lui Isus Cristos, Fiul Său, de care ați fost constituiți învățători, preoți și păstori. În numele Duhului Sfânt, care dă viață Bisericii și cu puterea Sa susține slăbiciunea noastră.”

Exprimaţi-vă opinia