Procesiune în Duminica Floriilor, la București


 18 martie 2016. În Duminica Floriilor, celebrată anul acesta în Biserica Romano-Catolică la 20 martie, se aminteşte intrarea Domnului în Ierusalim şi se marchează începutul Săptămânii Mari, în aceiași zi celebrându-se și Ziua Tineretului. La Sfânta Liturghie celebrată în Duminica Floriilor la  catedrala romano-catolică din Iași, la ora 17, participă și Excelenţa sa Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, care va transmite mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru tineri şi va împărţi binecuvântarea specială, informează situl ercis.ro al Diecezei de Iași.
Vă propunem câteva informații din comunicatul de presă referitor la programul celebrărilor din Duminica Floriilor: “La Iaşi, tinerii, cu ramuri în mâini, vor porni duminică, 20 martie, la ora 15.30-16.00 în procesiune de la biserica “Sfânta Tereza a Pruncului Isus” (cartierul Nicolina), biserica “Sfântul Anton” (cartierul Dacia), Parohia Dancu, Parohia Tomeşti şi Parohia Valea Lupului către catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Vor merge pe jos între 3 şi 4 km. Împreună cu ei vor merge preoţii din comunităţile respective. (…) Lecturile din Sfânta Scriptură vor fi proclamate de tineri, iar patima după sfântul Luca va fi citită pe roluri.

În Duminica Floriilor, în parohii vor fi întâlniri şi rugăciuni speciale cu tinerii. Aceştia se vor întâlni sub semnul mesajului Sfântului Părinte papa Francisc, a cărui temă este: “Fericiţi cei curaţi cu inima, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu” (Mt 5,8). “Vă invit să redescoperiţi faptele de milostenie trupească: a da de mâncare celor flămânzi, a da de băut celor însetaţi, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i asista pe bolnavi, a-i vizita pe cei închişi, a-i îngropa pe cei morţi. Şi să nu uităm faptele de milostenie sufletească: a-i sfătui pe cei care se îndoiesc, a-i învăţa pe cei neştiutori, a-i avertiza pe păcătoşi, a-i mângâia pe cei mâhniţi, a ierta ofensele, a suporta cu răbdare persoanele deranjante, a-l ruga pe Dumnezeu pentru cei vii şi pentru cei morţi”.

(…) Duminica Floriilor va fi şi o pregătire pentru Ziua Diecezană a Tineretului, care va fi celebrată la 7 mai 2016, în Parohia “Sfântul Iosif Muncitorul” din Buruieneşti (jud. Neamţ), precum şi pentru Jubileul Tinerilor care coincide anul acesta cu Ziua Mondială a Tineretului, care va avea loc în perioada 26-31 iulie 2016, la Cracovia, în Polonia.

Ca în fiecare an, și la București are loc procesiunea din Duminica Floriilor, pe traseul obișnuit, de la Biserica Franceză “Sacré Coeur” până la Catedrala romano-catolică “Sfântul Iosif”. Mii de credincioșii romano-catolici din București, printre care foarte mulţi tineri, preoţii din parohiile bucureştene, călugări şi călugăriţe din comunităţile religioase locale vor participa duminică, 20 martie 2016, la procesiunea de Florii pe care Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti o organizează și în acest an pe străzile capitalei.

Procesiunea de Florii, potrivit comunicatului oficial, va fi prezidată de arhiepiscopul mitropolit dr. Ioan Robu, împreună cu mons. Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Va începe la ora 14.00, la Biserica Franceză „Sacré Coeur”, cu ceremonia binecuvântării ramurilor. Participanții vor porni, apoi, pe traseul B-dul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, până la catedrala romano-catolică Sf. Iosif. Cu ramuri în mână, credincioșii și preoții îi vor cânta Mântuitorului, iar în fruntea procesiunii tinerii vor purta „Crucea Zilei Mondiale a Tineretului”. La sfârșitul procesiunii, în jurul orei 15.00, în catedrala Sf. Iosif se va celebra Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prezidată de arhiepiscopul mitropolit dr. Ioan Robu.

În Duminica Floriilor, se subliniază în comunicatul Biroului de Presă al Arhiepiscopiei, în Biserica Catolică se celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului (ZMT), ajunsă în acest an la cea de a XXXI-a ediţie. Cu această ocazie, papa Francisc le-a transmis tinerilor din lumea întreagă un mesaj cu tema: „Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Mt 5,7). În acest an, Sărbătoarea Floriilor şi Ziua Mondială a Tineretului au o semnificaţie deosebită, desfăşurându-se în cadrul Anului Sfânt al Milostivirii (8 decembrie 2015 – 20 noiembrie 2016).

RV/AM – AD

Exprimaţi-vă opinia