Cathedral Plaza18.03.2016, București (Catholica) – Ministrul român al culturii, Vlad Alexandrescu, a fost recent la Vatican, unde s-a întâlnit cu Papa Francisc, precum și cu omologul său, Cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură. România și Vaticanul au semnat un memorandum de înțelegere și colaborare, primul document interministerial pe care România îl încheie cu Sfântul Scaun după reluarea relațiilor diplomatice din mai 1990. Prin acest document, țara noastră dorește să fie prezentă mai des la evenimentele culturale din Roma și Vatican, aflăm de pe Angelus.Com.ro.

Întrebat de Ziarul Metropolis dacă și Vaticanul dorește să fie mai prezent la București, ministrul Alexandrescu a confirmat, dar a amintit că un mare obstacol în venirea Papei Francisc în țara noastră este „Cathedral Plaza”: „Vaticanul este interesat să fie mai prezent la București. Nu vă ascund: ‘Cathedral Plaza’, pe care Vaticanul o numește un monument al corupției, este un mare obstacol în venirea Papei Francisc la București. Există o decizie a Înaltei Curți de a demola acest ‘monument al corupției’. Nu s-a întâmplat pentru că această demolare a fost stopată de primarul general al capitalei, Oprescu, de fostul primar Oprescu. Cred că ar trebui reluat acest proces, de fapt această procedură, fiindcă există o hotărâre a Justiției, care nu a fost pusă în aplicare. Iar această hotărâre este fundamentată pe documente: actele nu erau în regulă pentru a se permite ridicarea acestui mall”.

Așa cum amintea Arhiepiscopia Romano-Catolică de București în Comunicatul de presă din 8 martie 2016, situația juridică a construcției „Cathedral Plaza” este următoarea: autorizația de construire este anulată irevocabil prin decizia nr. 1989/2010 a Curții de Apel Suceava; primarul general al capitalei este obligat să desființeze clădirea și să refacă parcul public de lângă Catedrală, prin sentința nr. 2520/2012 a Tribunalului Dâmbovița, devenită irevocabilă prin decizia nr. 456/2013 a Curții de Apel Ploiești; clădirea este radiată din cartea funciară, radiere confirmată prin decizia irevocabilă nr. 1295/2015 a Curții de Apel București, după ce firma reușise o intabulare ilegală în iunie 2011.

Sursa: vedeţi aici

Exprimaţi-vă opinia