17.03.2016, Madrid (Catholica) – Potrivit unui recent raport al Caritas Spania, peste 2.200 de femei primesc ajutor pentru a părăsi prostituția, mulțumită eforturilor concentrate ale acestei organizații de a lupta împotriva traficului uman și de a susține imigranții. Se subliniază însă în raport că este încă nevoie disperată de susținerea oficialităților publice. „Facem apel la oficialitățile alese și la autoritățile publice să nu își acopere urechile sau ochii în fața rușinii acestei sclavii moderne care este prostituția”, spune Caritas în raportul său.

Hilda Daems, responsabila de programul Caritas pentru prostituția femeilor, a arătat că partea cea mai bună a soluției la această problemă începe prin concentrarea asupra femeilor și respectarea drepturilor lor umane. Reprezentanții Caritas Spania au prezentat documentul lor intitulat „Prostituția văzută din experiența Caritas-ului” la o recentă conferință de presă desfășurată la sediul din Madrid. Documentul de 80 de pagini analizează realitatea prostituției ca o zonă a excluderii sociale și examinează cum poate fi aplicată cel mai bine, pentru a ajuta, doctrina socială a Bisericii Catolice, ținând cont de experiența de 30 de ani în domeniu a Caritas-ului.

Raportul privește realitatea acestui grav fenomen social din perspectiva experiențelor de viață ale femeilor care sunt ajutate de diferitele proiecte ale Caritas în întreaga Spanie. Unele dintre ele lucrează încă pe străzi sau în cluburi, în timp ce altele se recuperează în centre de îngrijire și adăposturi. Raportul arată că aceste femei au un profil similar: multe au sub 25 de ani, născute în străinătate, au un nivel scăzut de educație și copii în îngrijire. Sub 20% dintre ele sunt din Spania. Raportul se încheie cu un capitol extensiv conținând propuneri ce ar putea face posibilă transformarea realității sociale care stă la baza persistenței acestei probleme, și anume sărăcia și traficul organizat de persoane.

Raportul cere educarea în valori a tinerilor, realizarea de campanii publice avertizând asupra daunelor grave ale prostituției, susținerea nevoilor femeilor străine implicate în prostituție în Spania, acordându-le acces la sistemul de asistență medicală. O altă propunere susține penalizarea celor care profită de pe urma traficului de persoane – o afacere care implică la nivel internațional la fel de mulți bani ca și traficul de arme sau de droguri – precum și crearea unei legislații ample împotriva traficului de persoane.

Exprimaţi-vă opinia