Roma. Calea Crucii pentru tineri

Publicatla 17 March 2016

În Crucea lui Cristos găsim toate răspunsurile – OSS_ROM

RV 15 Mar 2016  În vederea unei pregătiri spirituale cât mai adecvate pentru Săptămâna Mare și pentru Paște, la Roma, va avea loc Calea Crucii pentru tinerii din dieceză. Evenimentul religios are loc la 20 martie 2016 și este organizat de Oficiul pentru pastorația universitară, informează un comunicat al organizației.

Devoțiunea va începe din fața bisericii „Sfânta Fecioară Maria de la Loreto” situată în Piața Veneția și se va încheia la bazilica „Sfântul Ioan din Lateran”, trecând pe lângă Forul Imperial și oprindu-se în fața Colosseum-ului, loc unde mii de oameni au suferit martiriul pentru Cristos, în primele secole. Episcopul auxiliar Lorenzo Leuzzi, delegat pentru pastorația universitară, spune că inițiativa „este un moment de mărturie a parcursului de credință pe care tinerii l-au trăit pe durata Postului Mare. De fapt”, spune episcopul, „este o experiență directă a iubirii necondiționate pe care Dumnezeu o are față de noi. Acești tineri, care vor trece în procesiune prin locuri istorice din Cetatea eternă, cer să fie iubiți pentru ceea ce sunt, nu doar pentru ceea ce fac. În ei se află așteptarea întâlnirii cu Evanghelia milostivirii, care nu este doar un act de iertare, ci o adevărată transformare a vieții omului, făcându-l capabil de a fi protagonistul unei lumi noi”.

Meditațiile celor 14 stațiuni de la Calea Crucii au fost scrise chiar de tineri, care au dorit astfel să exprime temerile lor față de viitorul incert, disconfortul de a nu se simți adecvați societății actuale și, deci, de a fi refuzați. Aceasta este drama multora dintre ei, care deseori caută un refugiu efemer în alcool sau droguri, dar este și speranța că Crucea nu înseamnă doar durere, ci reprezintă biruința lui Cristos asupra morții.

„Calea Crucii”, subliniază părintele Fabio Rosini, director al Oficiului pentru vocații, „nu este doar durerea lui Cristos, ci reprezintă parcursul omului nou. Viața acestor tineri este mereu plină de precarietăți și de multe ori dificultatea cea mai mare este de a înțelege că acele răspunsuri pe care le căutăm la Domnul, ne sunt arătate într-o manieră diferită față de cum ne așteptam. Pentru aceasta trebuie să credem și să ne încredem. Aceasta este provocarea cea mai mare, pentru că, din punct de vedere uman, acest lucru nu este ușor”. Dar fragilitatea tinereții lor poate deveni și o resursă pentru oraș. Ei, continuă părintele Fabio, „văd mereu soluțiile pe care noi, cei mai mari, nu reușim să le luăm. Privirea lor este limpede și, în ciuda incertitudinilor pe care le trăiesc, reușesc să perceapă acele lucruri particulare care adulților le scapă mereu din vedere”.

Ultima etapă a devoțiunii „Calea Crucii” se va desfășura în bazilica „Sfântul Ioan din Lateran”, unde participanții, trecând prin Poarta Sfântă, îl vor întâlni pe cardinalul Agostino Vallini, care va încheia celebrarea.

„A trăi Jubileul în această lume”, spune părintele Antonio Magnotta de la Oficiul pentru pastorația tinerilor, „este cu totul particular și semnificativ pentru tineri, deoarece Crucea devine răspunsul la toate dubiile lor, chiar și la sentimentul de a se simți uneori neînțeleși sau neiubiți corespunzător. Mergând pe străzile unui oraș, care nu este întotdeauna ușor, precum Roma, mai ales în ultima vreme, tinerii doresc să facă simțită prezența lor, întrucât nu vor să fie spectatori ci protagoniști. Doresc să-și ofere contribuția lor nouă, concretă și curată, societății care îi înconjoară.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia