15.03.2016, Dubai (Catholica) – O învățătoare palestiniană a primit duminică premiul de un milion de dolari pentru munca ei cu copiii, iar Papa Francisc a fost cel care a anunțat câștigătorul. „O populație care nu este bine educată datorită războaielor, sau din alte motive care există și din cauza cărora nu se poate obține educația, este o populație care se degradează”, a spus Pontiful în mesajul video înregistrat anterior, în care Hanan Al Hroub este anunțată drept câștigătoare a premiului internațional acordat de Fundația Varkey. „De aceea aș dori să subliniez profesia nobilă de profesor”, a mai spus Sfântul Părinte.

Învățătoarea în Cisiordania, Hroub a primit premiul pentru specializarea ei în munca cu copii expuși violenței în cadrul unei ceremonii desfășurate în Dubai, cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite. Detaliate în cartea ei „Ne jucăm și învățăm”, metodele practicate de Hroub la Școala Samiha Khalil au condus la o scădere a comportamentului violent al copiilor. „Copilul are dreptul să se joace”, a afirmat Papa în mesajul său video. „Parte a educației este să înveți copilul cum să se joace, deoarece înveți cum să fii social prin jocuri și înveți bucuria vieții. Doresc să o felicit pe învățătoarea Hanan Al Hroub pentru câștigarea acestui prestigios premiu datorită importanței pe care o dă rolului jocului în educația copilului.”

Crescută într-o tabără de refugiați din Betleem, unde a fost constant martoră la violențe, Hroub predă acum la o școală din al-Bireh, la 22km nord de Ierusalim. A fost în parte inspirată în munca ei de experiența propriului copil, traumatizat după ce a fost martor la niște împușcături. Hroub a spus pentru Associated Press: „Mă simt extraordinar și încă nu îmi vine să cred că Papa a spus numele meu. Faptul că o învățătoare arabă, palestiniană, vorbește lumii de astăzi și atinge o culme în acest spațiu al predării poate fi de inspirație pentru profesorii din toată lumea.” Învățătoarea a mai spus agenției citate că dorește să folosească banii pentru a crea burse de excelență pentru elevi.

Exprimaţi-vă opinia