Calea crucii Mangalia

Acesta a fost motivul care i-a determinat pe tinerii din Parohiile „Sfânta Fecioară Maria, Regină” (Cioplea – București însoțiți de pr. Marian Blaj și sr. Gabriela Lungu ), și „Sfântul Andrei” (Mangalia, însoțiți de pr. Cristian Antici), să petreacă un weekend împreună. Ei s-au întâlnit în perioada 11-13 martie 2016, sub călăuzirea părintelui iezuit Marius Talos SJ, pentru a înțelege cum pot trăi la vârsta tinereții provocarea milostivirii, adresată întregii Biserici cu prilejul Jubileului Milostivirii. Locația a fost grădinița „Santa Maria delle Grazie” din imediata vecinatate a parohiei romano – catolice din Mangalia.
Programul propus tinerilor a cuprins câteva întâlniri în grup mare în care s-au conștientizat cele trei căi posibile prin care tinerii pot trăi astăzi milostivirea: iertarea (mai întâi față de sine și apoi către aproapele), generozitatea (sub diferitele ei forme: ca timp, servicii, cuvinte, sfaturi, rugăciune, gesturi sau bunuri materiale) și rugăciunea (pentru sine și pentru celălalt). Tinerii s-au adunat împreună și în fața lui Isus din tabernacol, atunci când au participat la diversele momente de rugăciune în comun sau la Sfânta Liturghie. Acțiunea care a avut un ecou foarte profund în inimile tinerilor a fost rugăciunea devoțională a Căii Crucii, realizată pe malul mării. Ei au simțit briza pronunțată a mării, însă a fost un fapt care i-a ajutat să conștientizeze mai bine greutatea obstacolelor simțite de Isus în drumul anevoios spre Calvar.
La finalul programului tinerii au pus în comun ceea ce iau cu ei de la aceste zile de reculegere. Fiecare răspuns a fost unul diferit și a sintetizat bogăția spirituală acumulată în aceste zile, nu doar de reculegere spirituală dar și de comuniune tinerească. Un lucru este cert, nu s-au întors acasă la fel cum au venit la Mangalia, dar mai bogați spiritual, pentru că atunci când dăruiești din timpul tău Domnului, el are grijă să nu se lase întrecut în generozitate.
pr. Marian Blaj

Exprimaţi-vă opinia