Papa Francisc: telegrama victime Turcia – AP

15 martie 2016. Papa Francisc a exprimat într-o telegramă profunda durere pentru victimele gravului atentat care a lovit duminică seara Ankara, capitala Turciei, soldat cu 37 de morți și 125 de răniți.

În textul telegramei semnată de cardinalul secretar de Stat, Pietro Parolin, Sfântul Părinte asigură rudele victimelor de rugăciunea sa, exprimându-și apropierea sufletească și solidaritatea cu populația turcă.

Forțele de securitate au arestat 14 persoane suspectate de terorism și de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan ale cărui nuclee au fost obiect al raidurilor aeriene.

În legătură cu situația din Turcia, într-un interviu pentru Radio Vatican, mons. Paolo Bizzeti, vicar apostolic de Anatolia, a subliniat necesitatea de a înfrunta cauzele profunde, subliniind caracteristica de conglomerat de popoare, religii și culturi avută de Turcia. “Desigur, trebuie respectată această identitate construită pe parcursul a milenii, o identitate ce corespunde și vocației sale geografice. Din punctul meu de vedere, toate deciziile luate în vederea respectării acestei linii va duce la pacificarea sufletelor”, a spus mons. Paolo Bizzeti.

În legătură cu dificultățile cu care se confruntă Turcia, țară ce a reprezentat încă din vechime o punte dintre Orient și Occident, vicarul apostolic de Anatolia a spus:
Mons. Bizzeti: “Turcia este un loc în care există multe tensiuni. Întreg Orientul Mijlociu este în stare de confuzie și dificultate și, oriunde în zona Orientului Mijlociu, ne aflăm în fața unei varietăți de populații, religii și culturi. Tot ceea ce garantează această pluralitate este în măsură să stabilească o situație de pace, acea pace dorită de toți, căci nu trebuie să fie uitat faptul că teroriștii reprezintă un număr foarte limitat de persoane. Majoritatea populației nu dorește violența. Prin urmare, terorismul trebuie combătut la rădăcină, nu la nivelul ramurilor exterioare.”

Întrebat dacă politica Turciei față de Siria ar trebui să fie mai clară, mons. Paolo Bizzeti a spus:
Mons. Bizzeti: “Cred că nimeni nu face un joc clar în Siria. Stând aici, se poate înțelege că sunt mulți factori, multe presiuni și interese la nivel mondial și, cu siguranță, mai marii acestei lumi vor trebui să se pună de acord  pentru că nu pot continua să permită un masacru ce lovește populația. Este greu de înțeles de ce nu se ajunge la un astfel de acord. În acest caz, există probabil aspecte care nu se spun sau interese contrastante între ele, fapt ce prelungește situația în mod absurd. Însă, problematica nu privește doar Turcia: Europa, cu indiferența sa, nu joacă un rol pozitiv. Politica marilor puteri tradiționale – Statele Unite, Rusia – nu pare să fie foarte liniară. În ansamblul ei, situația generează perplexitate și suscită întrebări privind intențiile reale ale actorilor în joc.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia