Video-mesajul papei Francisc la Forumul Global pentru Educație si Aptitudini încheiat duminică, 13 martie, la Dubai, în Emiratele Arabe Unite – AP

14/03/2016 09:47
14 martie 2016. Papa Francisc a anunțat duminică, 13 martie, printr-un video-mesaj, câștigătorul premiului Global Teacher 2016: profesoara palestiniană Hanan Al Hroub. Premiul a fost decernat în cadrul Forumului Global pentru Educație si Aptitudini (GESF) din Dubai. Ajuns la cea de-a patra ediție, Forumul a propus tema: “O mai mare responsabilitate colectivă în vederea educației publice”.

Lansat în 2014 de Fundația londoneză non-profit Varkey, Premiul “Global Teacher” reprezintă echivalentul Premiului Nobel în sfera învățământului. Evenimentul decernării se desfășoară anual în Dubai, sub patronajul prim-ministrului Emiratelor Arabe Unite, premiul constând în suma de $1.000.000.

Video-mesajul pontifului a fost înregistrat anterior în Vatican, fiind transmis la ceremonia de decernare a premiului Global Teacher, cu desfășurare în Dubai.

“Făuritori de umanitate, constructori ai păcii și întâlnirii”: cu aceste cuvinte i-a definit papa Francisc pe educatori, în video-mesajul trimis la Forumul Global pentru Educație si Aptitudini, care s-a încheiat duminică, 13 martie, la Dubai, în Emiratele Arabe Unite.

Profesia didactică să fie cea mai respectată din societate
Sfântul Părinte a adresat mulțumiri  Fundației Varkey pentru că încurajează profesorii din întreaga lume în eforturile “pentru crearea unei societăți sustenabile” și prin intermediul colaborării rețelei internaționale de școli “Scholas Occurrentes”, fondată în Argentina la inițiativa actualului papă, pe vremea când era arhiepiscop de Buenos Aires.

“Împreună va fi posibil să se acorde profesorilor recunoașterea meritată pentru marele impact pe care-l au asupra vieților noastre”, a spus papa Francisc în mesajul video, subliniind importanța de a restitui rolului de profesor justa poziție, ca “cea mai respectată din societate”.

A-i învăța pe copii să se joace
În cadrul Forumului a fost acordat premiul Global Teacher 2016. Titlul de cea mai bună profesoară din lume a fost obținut de Hanan Al Hroub. Crescută într-o tabără de refugiați din Palestina, profesoara Hanan a creat o metodologie de învățare bazată pe joc, pentru a-i ajuta pe elevi să depășească situațiile traumatice și pentru a-i educa în spiritul păcii.

Felicitând-o pentru prestigiosul premiu primit, papa Francisc a subliniat în mesaj că “un copil are dreptul să se joace, jocul făcând parte din educație, întrucât – prin intermediul jocului – se învață socializarea și bucuria de a trăi”.
Sfântul Părinte a evidențiat de asemenea în mesaj că “un popor care nu primește educație, din cauza războiului sau a altor motive, este un popor care decade tot mai mult, până când se afundă până la nivelul instinctului”.

În mesajul transmis la cel de-al patrulea Forum Global pentru Educație si Aptitudini (GESF) din Dubai, pontiful și-a exprimat speranța ca “guvernele să-și dea seama de măreția misiunii pe care o au profesorii”. La finalul mesajului video al papei Francisc, în Dubai a fost plantat un măslin, simbol al păcii.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia