Sfântul Scaun și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amploarea luată de violarea libertății religioase și de credință în multe țări ale lumii.

10 martie 2016. Sfântul Scaun și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amploarea luată de violarea libertății religioase și de credință în multe țări ale lumii. Declarația a fost făcută de mons. Richard Gyhra, însărcinat cu afaceri ad-interim al Vaticanului pe lângă Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva, în cursul unei sesiuni dedicată reportului dintre libertatea religioasă și libertatea de expresie. Este vorba despre o tendință care “pare să indice o lipsă de voință politică din partea diverselor instituții ale comunității internaționale de înfruntare a cauzelor unei astfel de violențe”.

Libertatea religioasă și libertatea de expresie sunt interdependente
Libertatea religioasă și de expresie “sunt interdependente și unite”, a subliniat prelatul, insistând totodată asupra faptului că pericolul se prezintă atunci “când drepturile omului sunt compromise în cadrul unei abordări care consideră libertatea ca o autorizație sau autonomie completă”, iar exercițiul propriei libertăți “fără nicio referință la celălalt” și la corespondența dintre drepturi și îndatoriri.

Gândirea unică
Mons. Richard Gyhra amintește că “minimalizarea rolului esențial avut de religie în toate societățile  nu reprezintă un răspuns la problematicile actuale”. Lumea apare tot mai mult predispusă la “globalizarea paradigmei tehnocratice” care “țintește în mod conștient spre o uniformitate unidimensională”, căutând să “elimine toate diferențele și tradițiile în vederea unei superficiale căutări a unității”. În schimb, un pluralism sănătos care-i respectă cu adevărat pe ceilalți și valorile lor ca atare este un aliat prețios în angajarea în vederea apărării demnității omului. De aceea, în vreme ce tendința de a-i face pe toți egali distruge caracterul individual al oricărei persoane, libertatea religioasă, “înrădăcinată în respectarea libertății de conștiință”, prin natura sa transcende “sfera privată a indivizilor și a familiilor și caută să construiască binele comun al tuturor persoanelor”.

Tirania modernă care încearcă să suprime libertatea religioasă
Reprezentantul pontifical a citat cuvintele papei Francisc care, în mai multe rânduri a atras atenția asupra faptului că “într-o lume în care diferite forme de tiranie încearcă să suprime libertatea religioasă sau încearcă să o reducă la o subcultură fără drept de exprimare în sfera publică, încercând să folosească religia ca pretext al urii și brutalității, este drept ca discipolii diferitelor tradiții religioase să-și unească vocea pentru a invoca pacea, toleranța și respectarea demnității și drepturilor celorlalți”.

O libertate care nu-i jignește pe ceilalți
“Pentru Sfântul Scaun, libertatea religioasă și libertatea de expresie sunt chemate să conviețuiască în calitate de drepturi fundamentale. Există, însă, un adevăr care nu trebuie să fie lăsat la o parte și anume dreptul practicării în mod liber a propriei religii fără ofense la adresa celorlalți”. Să nu fie declanșat nici un război și să nu se comită nicicând omucideri în numele propriei religii, a mai spus  prelatul însărcinat cu afaceri ad-interim al Vaticanului pe lângă Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva, citându-l pe papa Francisc care, în mai multe rânduri a spus că nu este permisă nici insultarea și nici șicanarea credinței celuilalt.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia