A împărtăși înseamnă a înmulți

Publicatla 10 March 2016
Papa Francisc09.03.2016, Ariccia (Catholica) – Tema transparenței cu privire la bunurile Bisericii și problema luptei împotriva foametei și a risipei alimentare au fost două puncte cheie în cadrul celei de-a șasea meditații de la exercițiile spirituale din Postul Mare ale Papei Francisc. Conduse de pr. Ermes Ronchi, care le predică Sfântului Părinte și membrilor Curiei Romane în Ariccia, exercițiile spirituale se concentrează pe zece întrebări din Evanghelie. Întrebarea din centrul reflecției din dimineața zilei de miercuri, 9 martie, a fost: „Câte pâini aveți?” (Marcu 6,38, Matei 15,34).

„Ceea ce îi rănește cel mai mult pe creștini”, a spus pr. Ronchi, „este atașarea clerului de bani”, iar ceea ce îi bucură este „împărtășirea pâinii”. „Unii oameni sunt atât de flămânzi încât pentru ei Dumnezeu nu poate să aibă decât forma unei pâini”. În fața milioanelor de mâini întinse care cer ceva de mâncare, părintele a întrebat: „Cum răspunde Biserica?” Citând din pasajul evanghelic despre înmulțirea pâinilor și peștilor, a arătat că Isus are o abordare foarte practică atunci când le spune discipolilor să totalizeze ceea ce au în mână.

Toți discipolii, inclusiv cei de astăzi, sunt chemați să își cuantifice bunurile. „Cât de mulți bani ai? Cât de multe case? Care este standardul de viață? Trebuie să verifici! Cât de multe mașini și cât de multe giuvaiere în forma crucilor sau a inelelor?” Biserica, a spus pr. Ronchi, nu trebuie să se teamă de transparență. „Dacă ești transparent ești în adevăr. Când ești în adevăr ești liber”. Logica lui Isus este aceea de a dărui – nu de a aduna. Miracolul înmulțirii pâinilor și peștilor ne arată că Isus nu este preocupat de cantitatea de pâine; ceea ce dorește El este ca pâinea să fie împărțită.

„Potrivit unei misterioase reguli divine, când pâinea mea devine pâinea noastră, atunci puțin devine de ajuns. Foametea începe atunci când țin pâinea mea pentru mine, când Vestul sătul ține cu dinții de pâinea lui, de peștii lui, de bunurile lui… Putem să hrănim pământul, există suficientă pâine. Nu este nevoie să o înmulțim, este de ajuns doar să o distribuim.” Citând din Evanghelia lui Luca, pr. Ronchi a spus: „Dăruiește și vei primi; o măsură bună, îndesată, dând pe dinafară, se va revărsa în brațele tale…” În această promisiune a lui Isus se află misterioasa, imensa economie la a dărui și la primi înapoi însutit, care răstoarnă orice buget. Miracolul înmulțirii pâinilor și peștilor puși în mâinile lui Cristos ne arată că „o picătură în ocean poate da semnificație și speranță vieții”.

Exprimaţi-vă opinia