RV 06 mar 2016. ”Dumnezeu este Tatăl milostiv care în Isus ne iubește dincolo de orice măsură și așteaptă mereu convertirea noastră ori de câte ori greșim”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, recitată duminică, 6 martie 2016, împreună cu mii de credincioși în Piața Sfântul Petru, referindu-se pe larg la parabola fiului risipitor, proclamată la evanghelia celei de-a patra duminici din Postul Mare după calendarul roman sau latin. După rugăciunea ”Angelus”, Pontiful și-a exprimat durerea față de uciderea a patru călugărițe din congregația Maicii Tereza de Calcutta și a cerut intensificarea ajutorului umanitar pentru refugiații din zone de război. În fine, printre grupurile de pelerini din Piața Sfântul Petru, papa Francisc a salutat și un grup din Timișoara.

Redăm mai jos, în traducerea noastră de lucru, ample pasaje din alocuțiunea Sfântului Părinte:

«Dragi frați și surori, în capitolul cincisprezece al Evangheliei după Luca găsim trei parabole ale milostivirii: a oii regăsite (vv. 4-7), a drahmei regăsite (vv. 8-10) și marea parabolă a fiului risipitor sau, mai bine spus, a tatălui milostiv (vv. 11-32). Astăzi, în cadrul itinerarului de Postul Mare, Evanghelia ne prezintă chiar ultima din aceste parabole, care îl are ca protagonist pe un tată cu cei doi fii ai săi. Povestirea ne face să înțelegem câteva trăsături ale acestui tată: este un om mereu gata de iertare și care speră împotriva oricărei speranțe. Impresionează mai întâi de toate toleranța din fața deciziei fiului mai tânăr de a pleca de acasă: ar fi putut să se împotrivească, știindu-l încă necopt, în schimbi îi îngăduie să plece, deși prevede riscurile posibile. Așa acționează Dumnezeu cu noi: ne lasă liberi, chiar să greșim, pentru că creându-ne, ne-a făcut marele dar al libertății. Depinde de noi să-l folosim bine.

Dar despărțirea de acel fiu este doar trupească; tatăl îl păstrează mereu în inima sa; așteaptă încrezător întoarcerea lui; scrutează drumul cu speranța de a-l vedea. Și într-o zi îl vede că apare în zare (cf. v. 20). Atunci i s-a făcut milă, aleargă în întâmpinarea lui, îl îmbrățișează și îl sărută. Câtă blândețe!

Aceeași atitudine, tatăl o arată și față de fiul mai mare, care a rămas întotdeauna acasă iar acum este indignat și protestează pentru că nu înțelege și nu împărtășește toată bunătatea aceea arătată față de fratele care a greșit. Tatăl iese și în întâmpinarea acestui fiu și îi aduce aminte că ei au fost întotdeauna împreună, că au toate în comun (v. 31), dar trebuie să-l primească cu bucurie pe fratele care în sfârșit s-a întors acasă. (…)

În această parabolă se poate întrezări și un al treilea fiu, ascuns. Este cel care ”nu a considerat un beneficiu propriu egalitatea sa cu Dumnezeu, ci s-a despuiat pe sine luând firea sclavului” (Fil 2,6-7). Acest Fiu-Sclav este prelungirea brațelor și a inimii Tatălui: El l-a primit pe cel risipitor și i-a spălat picioarele murdare; El a pregătit ospățul pentru sărbătoarea iertării. El, Isus, ne învață să fim ”milostivi ca Tatăl”.

Figura tatălui din parabolă dezvăluie inima lui Dumnezeu. El este Tatăl milostiv care în Isus ne iubește dincolo de orice măsură, așteaptă mereu convertirea noastră ori de câte ori greșim; așteaptă întoarcerea noastră când ne îndepărtăm de El gândind că putem trăi și fără El; este întotdeauna gata să ne deschidă brațele sale orice s-ar fi întâmplat. Asemenea tatălui din Evanghelie, Dumnezeu continuă să ne considere fii ai săi când ne-am rătăcit și vine în întâmpinarea noastră cu blândețe când ne întoarcem la El. Greșelile pe care le facem, chiar dacă sunt mari, nu afectează fidelitatea iubirii sale. În sacramentul reconcilierii putem mereu să o luăm încă o dată de la capăt: El ne primește, ne restituie demnitatea de fii ai săi.

Pe această bucată de drum a Postului care încă ne mai desparte de Paști, suntem chemați să intensificăm drumul interior de convertire. Să ne lăsăm atinși de privirea plină de iubire a Tatălui nostru și să ne întoarcem la El din toată inima, renunțând la orice compromis cu păcatul. Fecioara Maria să ne însoțească până la îmbrățișarea renăscătoare cu Milostivirea Divină».

După rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc și-a exprimat apropierea sa față de Misionarele Carității, grav afectate de uciderea a patru călugărițe în Yemen, și a anunțat că duminică după amiază începe exercițiile spirituale împreună cu membrii Curiei Romane.

«Dragi frați și surori, îmi exprim apropierea mea față de Misionarele Carității pentru doliul greu care le-a afectat acum două zile prin uciderea a patru călugărițe la Aden, în Yemen, unde se îngrijeau de cei bătrâni. Mă rog pentru ele și pentru celelalte persoane ucise în timpul atacului, precum și pentru rudele lor. Aceștia sunt martirii de astăzi, nu sunt pe prima pagină a ziarelor, nu sunt știre: ei își varsă sângele pentru Biserică. Aceste persoane sunt victime ale atacului comis de cei care i-au ucis dar și ale indiferenței, ale acestei globalizări a indiferenței, care se dezinteresează…Maica Tereza să le însoțească în paradis pe aceste fiice martire ale carității și să mijlocească pentru pace și pentru respectul sacru al vieții umane».

«Ca semn concret de angajare pentru pace și viață, aș vrea să menționez inițiativa coridoarelor umanitare pentru refugiați, lansată recent în Italia. Acest proiect pilot, care unește solidaritatea și securitatea, permite ajutorarea persoanelor care fug de război și violență, cum sunt cei o sută de refugiați care au fost transferați deja în Italia, printre care se află copii bolnavi, persoane cu handicap, văduve de război cu copii și bătrâni. Mă bucur și pentru faptul că această inițiativă este ecumenică, fiind sprijinită de Comunitatea ”Sfântul Egidiu”, Federația Bisericilor Evanghelice Italiene, Bisericile Valdeze și Metodiste».

Salutând pelerinii prezenți, Sfântul Părinte a menționat și un grup din Timișoara, alături de alte prezențe din Germania, Spania, Danemarca și Italia.

În fine, Sfântul Părinte a cerut credincioșilor să-l sprijine prin rugăciune pentru sine și colaboratorii săi, care din această seară până vineri vor face Exercițiile Spirituale.

(rv – A. Dancă)

 

Exprimaţi-vă opinia