Papa Francisc, la confesional în bazilica Sfântul Petru (arhivă) – ANSA

RV 02 mar 2016. Papa Francisc participă și anul acesta la inițiativa spirituală de evanghelizare ”24 de ore pentru Domnul” care, potrivit indicațiilor, se celebrează în vinerea și sâmbăta de dinaintea celei de-a patra duminici din Postul Mare.

Astfel, vineri, 4 martie 2016, la ora 17.00, Suveranul Pontif prezidează în bazilica San Pietro Celebrarea penitențială, cu ritul Sacramentului reconcilierii și spovada individuală a mai multor credincioși. Succesiv, la ora 21.00, începe programul de spovezi și adorație euharistică în mai multe biserici din centrul istoric al Romei, care vor rămâne deschise fără întrerupere până sâmbătă după amiază. Mai mulți preoți de diferite limbi vor sta la dispoziția credincioșilor care vor să-și mărturisească păcatele și să participe la adorația euharistică. La fel va fi și pe parcursul zilei de sâmbătă, până la ora 16.00. Sfânta Liturghie de încheiere a inițiativei ”24 de ore pentru Domnul” este celebrată la ora 17.00 de arhiepiscopul Rino Fisichella în biserica ”Santo Spirito in Sassia”, nu departe de bazilica Sfântul Petru.

În bula ”Misericordiae vultus” prin care a proclamat Anul Sfânt al Milostivirii, papa Francisc a îndemnat credincioșii ca în acest an jubiliar să trăiască mai intens timpul sfânt al Postului Mare ca moment forte pentru a celebra și experimenta milostivirea lui Dumnezeu (cf. MV, 17). Prin îndemnul de a asculta cu atenție Cuvântul lui Dumnezeu și de a participa la inițiativa ”24 de ore pentru Domnul”, Sfântul Părinte a subliniat primatul ascultării religioase a Cuvântului lui Dumnezeu și blândețea milostivirii divine față de omul care se căiește de răul făcut și se întoarce la Dumnezeu din toată inima.

Potrivit documentului papal, inițiativa ”24 de ore pentru Domnul” trebuie celebrată în vinerea și sâmbăta care precedă cea de-a patra duminică din Postul Mare. În ultimii ani, notează observatorii faptului religios în Europa, tot mai multe persoane au început să redescopere sacramentul Spovezii, și printre acestea sunt foarte mulți tineri, care pe această cale regăsesc drumul de întoarcere la Dumnezeu pentru a trăi un moment de rugăciune intensă și a redescoperi sensul vieții.

Manifestarea își propune să aducă din nou în centrul vieții creștine sacramentul Spovezii, taina care îl ajută pe fiecare credincios și fiecare comunitate să atingă cu mâna măreția milostivirii divine. Păstorii de suflete, și în special confesorii, sunt îndemnați să exprime atitudinea tatălui care în parabola fiului risipitor aleargă în întâmpinarea fiului cu toate că acesta i-a risipit bunurile agonisite. În dialogul intim și profund al spovezii, confesorii sunt chemați să transmită față de fiul căit care se întoarce acasă atât căldura spirituală a acestei îmbrățișări cât și bucuria regăsirii. În orice situație, după cum insistă în repetate rânduri papa Francisc, confesorii trebuie să fie un semn concret care să exprime primatul milostivirii divine asupra păcatelor omului.

Inițiativa ”24 de ore pentru Domnul” a fost lansată la nivel mondial în 2014 de Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare. În acest an, alegerea textelor biblice și meditațiile s-au bucurat de contribuția specială a Comunității Noi Orizonturi. Fondată de Chiara Amirante în Italia, ”Noi Orizonturi” este o comunitate internațională recunoscută de Sfântul Scaun ca ”asociație privată internațională de credincioși”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia