01.03.2016, Roma (Catholica) – Filmul „Spotlight”, care a câștigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun film, este unul curajos și nu este anti-catolic, se spune în articolele dedicate în L’Osservatore Romano care comentează Oscarurile. Jurnalista Lucetta Scaraffia, în editorialul intitulat „Nu este un film anti-catolic”, scrie că acesta „reușește să exprime șocul și durerea profundă a credincioșilor confruntați cu descoperirea acestor realități oribile”.

Filmul „nu aprofundează lupta lungă și tenace a lui Joseph Ratzinger, ca prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și ca Papă, împotriva pedofiliei în Biserică”, spune Scaraffia, dar „un singur film nu poate spune totul, iar dificultățile cu care s-a confruntat Ratzinger nu fac decât să confirme tema filmului, care este aceea că prea des instituțiile ecleziale nu au știut cum să reacționeze cu fermitatea necesară în fața acestor infracțiuni”. În editorial mai citim: „Nu toți monștrii poartă îmbrăcăminte clericală. Pedofilia nu rezultă neapărat din votul castității. Dar a devenit clar că în Biserică unii sunt mai preocupați de imaginea instituției decât de gravitatea actelor.”

Conform jurnalistei, „faptul că de la ceremonia Oscarurilor a reieșit un apel – ca Papa Francisc să lupte cu acest flagel – trebuie văzut ca un semn pozitiv: există încă încredere în instituție, există încredere într-un Papă care continuă curățenia începută de predecesorul său încă de când era Cardinal. Există încă încredere într-o credință ce are în centrul apărarea victimelor, protejarea inocenților.”

Într-un alt articol publicat în aceeași ediție din L’Osservatore Romano, Emilio Ranzato, care face recenzii de filme, spune același lucru: că „Spotlight” nu este anti-catolic „deoarece catolicismul în sine nici nu este menționat”. „Există riscul de a fi împotriva Bisericii deoarece are tendința de a generaliza; dar generalizările sunt inevitabile când istoriile trebuie spuse în doar două ore.” Ranzato continuă: „este fără îndoială un film care are curajul să denunțe cazuri ce trebuie condamnate fără ezitare. Și o face într-o manieră detaliată, bazată pe o investigație care este și serioasă, și credibilă”.

Mai mulți Episcopi americani au vorbit de asemenea despre film. În noiembrie 2015, președintele Conferinței Episcopale Americane a discutat despre rolul media în promovarea responsabilității. „Media a fost una dintre forțele majore ce au împins Biserica să răspundă într-un mod în care nu reușise până atunci”, admitea Arhiepiscopul Joseph Kurtz de Louisville. Prelatul din fruntea Episcopilor americani amintea că prevederile pentru protejarea copiilor și tinerilor au fost adoptate de Episcopi în 2002. Documentul urmărea crearea unui mediu sigur, raportând abuzurile suspecte și cooperându-se cu autoritățile civile, luând măsură împotriva celor ce greșesc și ajutând la vindecarea victimelor.

„Putem fi sănătoși ca Biserică și societate doar dacă înfruntăm onest abuzurile sexuale împotriva copiilor și reconstruim relațiile pe rând una câte una”, spunea Arhiepiscopul. „Am fost inspirat de victimele pe care le-am întâlnit și încurajez toate victimele abuzurilor sexuale și toți cei care cunosc orice abuz să caute și să contacteze forțele legii. Știu că păstorii noștri, consilierii și toți slujitorii din pastorație sunt la dispoziție și gata să vă ajute. Vă rog să vă alăturați în cererea de iertare pentru păcatele membrilor care au rănit copii și să lucrați împreună cu mine în eforturile de a ne proteja copiii și tinerii. Fie ca harul lui Dumnezeu să ne călăuzească.”

Exprimaţi-vă opinia