„Una din pedepsele pentru refuzul de a participa la viața politică este aceea că vei ajunge condus de inferiorii tăi.” (Platon) – ANSA

RV 29 Feb 2016  La 24 februarie 2016, la Camera Deputaților a parlamentului italian, a fost prezentată o carte despre magisteriul Sfântului Părinte, intitulată: „Papa Francisc. Caritatea politică. Un chip al milostivirii” (Francesco. La carità politica. Un volto della misericordia). Apărută la Editura Librăriei Vaticane (LEV) și adresată tuturor celor ce activează în domeniul politic, cartea reunește patru discursuri ținute de Suveranul Pontif, la Strasbourg, în Parlamentul European și Consiliul Europei, la Washington în Congresul Statelor Unite ale Americii și la New York, în fața adunării generale a Organizației Națiunilor Unite.

Îngrijitorul publicației, monseniorul Lorenzo Leuzzi a spus: „Învățătura papei Francisc oferă, în acest moment istoric, tuturor celor ce sunt implicați în activitățile politice, o ocazie importantă pentru a recupera o dimensiune, care cu siguranță a fost prezentă, dar care astăzi, grație mărturiei sale, devine tot mai urgentă: recuperarea socialului și restabilirea lui ca punct de referință pentru orice reflecție programatică. În perspectiva pe care papa Francisc ne-o oferă nu se poate privi socialul doar în perspectiva carității samaritene, ci este necesară o capacitate de proiecție care știe să profite de așteptările sociale și să le relanseze într-o viziune comunitară și globală. Nu este un lucru simplu, dar este necesar ca aceeași clasă politică să fie capabilă de a dialoga cu cei care au o responsabilitate în studiu și în reflecție”.

Serviciul în favoarea binelui comun și apărarea demnității omului sunt două concepte de bază care constituie firul conductor între cele patru discursuri, în care papa Francisc a cerut de mai multe ori restaurarea păcii, remedierea erorilor, menținerea angajamentelor, și astfel promovarea bunăstării oamenilor și popoarelor. Maurizio Lupi, parlamentar de centru-dreapta, consideră caritatea politică drept întâlnirea politicii cu nevoile și exigențele omului. În acest sens, caritatea politică trebuie să aibă capacitatea și curajul de a se deschide în fața acestor lucruri, de la nevoile concrete și demnitatea persoanei până la mari proiecte legislative. Pentru a face acest lucru trebuie reamintit în mod constant motivul și scopul pentru care se face politică.

Ettore Rosato, parlamentar al Partidului Democrat, crede că bunul politician este cel care își exercită profesia de politician în serviciul comunității și cu atenție față de problemele alegătorilor. Omul politic are datoria să fie responsabil și conștient de faptul că este în serviciul alegătorilor până la capăt. În ceea ce privește cele patru discursuri, Rosato crede că cel mai fascinant a fost cel ținut în fața Congresului american, în care reamintirea figurilor istorice, începând cu Abraham Lincoln, a dat sensul unei participări a papei Francisc la istoria acelui popor. Sfântul Părinte s-a dus acolo pentru a da un mesaj de mare claritate și luciditate. În discursul său Pontiful i-a cuprins pe toți, dar folosindu-se de cuvinte și fapte adevărate, inclusiv pedeapsa cu moartea sau comerțul cu armament.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia