26.02.2016, Vatican (Catholica) – Capul Bisericii Ortodoxe Tewahedo din Etiopia, Abuna Mathias I, se va afla în Roma la acest sfârșit de săptămână, pentru o întâlnire cu Papa Francisc în 29 februarie 2016. Patriarhul va vizita de asemenea mormântul Sf. Petru, va avea discuții la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și va celebra Sfânta Liturghie cu membrii largii comunități etiopiene de aici, în capela Colegiului Urbanianum din Roma.

Această Biserică Ortodoxă Orientală își are rădăcinile în secolul al IV-lea, cu Sf. Frumentie, care a fost consacrat Episcop în Egipt de Sf. Atanasie al Alexandriei, și s-a întors în Etiopia să răspândească credința creștină. Biserica a păstrat numeroase tradiții evreiești străvechi, inclusiv practica circumciziei, restricții alimentare și respectarea Sabatului. Biserica are aproximativ 35 de milioane de membri și până de curând folosea străvechea limbă gî’îz în liturgie, deși multe parohii preferă acum să folosească limba amharică, limba principală în Etiopia de astăzi.

Această Biserică Ortodoxă face parte din Comisia Mixtă Internațională de Dialog Teologic cu Biserica Catolică ce se întâlnește anual, alternativ în Roma și într-una dintre țările reprezentate de cele șapte Biserici Ortodoxe membre. Relațiile cu Biserica Catolică s-au întărit semnificativ sub Patriarhul anterior, Abuna Paulos, care s-a întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea în 1993, cu Papa Benedict al XVI-lea în 2009 și în același an s-a adresat Sinodului special al Episcopilor pentru Africa, în calitate de oaspete ecumenic. În ianuarie 2012, membrii Comisiei Mixte au fost primiți cu căldură la Addis Abeba de Abuna Paulos, care a murit mai târziu în acel an. Abuna Mathias, care a trăit în exil timp de trei decenii în timpul dictaturii comuniste, a fost ales cap al Bisericii în urmă cu trei ani, în 28 februarie 2013.

Exprimaţi-vă opinia