27.02.2016, Vatican (Catholica) – Continuând seria de vizite-surpriză, Papa Francisc a mers vineri la un centru de reabilitare a celor dependenți de droguri și alcool, ca parte a faptelor de milostivire cărora le dedică anumite vineri din timpul Jubileului Milostivirii. A venit acum rândul Centrului italian de Solidaritate, unde s-a întreținut cu cei 60 de pacienți ai centrului, oferindu-le încurajare. Centrul ce poartă numele pr. Mario Picchi a fost fondat în 1979, organizând numeroase inițiative împotriva marginalizării tinerilor și familiilor. Principalul obiectiv este prevenția și reabilitarea dependenților de droguri și alcool.

Președintele centrului, Roberto Mineo, a spus că toți au rămas „fără cuvinte” când l-au văzut pe Papă intrând pe ușă. Pontiful a sosit fără nici un anturaj special, doar însoțit de Arhiepiscopul Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. Mineo a spus că Papa „a părut ca acasă”, atât cu lucrătorii și voluntarii de la centru, cât și cu pacienții. „S-a întâlnit cu calm cu fiecare, ascultând ca un tată iubitor istoriile lor și îmbrățișându-i pe fiecare în parte”, a declarat Mineo, spunând că unii dintre cei prezenți i-au arătat Papei fotografii cu familiile și cu copiii lor.

Arhiepiscopul Fisichella a spus că emoția i-a atins pe toți în timpul vizitei, Papa „dorind să stea cu tinerii, să le asculte istoriile de viață și să îi facă pe toți să simtă apropierea sa”. Sfântul Părinte i-a încurajat „să nu se lase devorați de ‘metastaza’ drogurilor și, îmbrățișându-i, le-a dorit să înțeleagă faptul că drumul pornit în comunitate reprezintă șansa reală” de a începe din nou „o viață demnă”. Mineo a explicat că acum câteva săptămâni i-a scris Papei, spunându-i despre activitatea centrului cu tinerii, dar și cu refugiați și cu victime ale violenței. Mesajul a fost trimis prin Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, care a celebrat Liturghia aici pe 19 decembrie. „Dar nu mi-am imaginat niciodată că Papa, după ce ne citește scrisoarea, ne va onora cu prezența sa”.

Papa Francisc a decis ca parte a inițiativelor sale cu ocazia Jubileului Milostivirii să fie câte o faptă de milă trupească în câte o zi de vineri pe lună. În ianuarie a mers la două azile din Roma. Mai întâi a fost la Casa Bruno Buozzi din Via di Torre Spaccata, la periferia Romei, unde stau 33 de bătrâni. Înainte să se întoarcă în Vatican s-a oprit și la Casa Irde, unde stau șase persoane în stare vegetativă.

Exprimaţi-vă opinia