Audiența generală. Milostivirea și puterea

Publicatla 25 February 2016

24 februarie 2016. “Avuția și puterea sunt realități care pot fi bune și utile pentru binele comun, dacă sunt puse în slujba celor săraci și a tuturor, cu spirit de dreptate și caritate. Însă, dacă sunt trăite ca un privilegiu, cu egoism și aroganță – așa cum se întâmplă deseori – se transformă în instrumente de corupție și moarte”, a spus Sfântul Părinte la cateheza audienței generale de miercuri, 24 februarie, ce continuă șirul de reflecții asupra milostivirii.

Dedicând cateheza binomului milostivire și putere, reflecția pontifului s-a inspirat din capitolul 21 al Cărții Întâi a Regilor în care se istorisește despre Ahab, regele din Samaria, care vrea să cumpere via lui Nabot, care se învecina cu locuința sa. Însă Nabot refuză să cedeze via pentru a nu încălca prescripția sacră potrivit căreia pământurile erau inalienabile, neputând fi înstrăinate. De altfel, Nabot răspunde: “Să mă ferească Domnul să-ți dau moștenirea părinților mei”. Fiind considerat sacru, deoarece dar al lui Dumnezeu, se avea datoria păzirii și păstrării pământului strămoșesc.

Refuzul lui Nabot îl întristează și-l umple de mânie pe regele Ahab, făcându-l să se simtă jignit, minimalizat în autoritatea sa de suveran și frustrat din cauza imposibilității de a-și satisface dorința de a poseda. Văzându-l trist, soția regelui Ahab, Izabela, care “mergea după idoli” și punea preț pe prestigiu și putere, decide să intervină cu viclenie și agresiune împotriva lui Nabot, servindu-se de subterfugiile unei legalități perverse.

Însă Dumnezeu, în marea sa milostivire, decide să intervină, trimițându-l pe profetul Ilie să-l ajute pe Ahab să se convertească. Pus fața în față cu propriul păcat, regele Ahab înțelege gravitatea vinovăției sale.

Papa Francisc: “Și în acest caz, milostivirea arată care este calea maestră ce trebuie urmată. Milostivirea poate vindeca rănile și poate schimba istoria. Milostivirea divină este mai puternică decât păcatul oamenilor. (…) Isus Cristos este adevăratul rege însă puterea sa este complet diferită. Tronul său este crucea. El nu este un rege care ucide ci, dimpotrivă, dă viața. Îndreptarea lui Isus către toți, mai ales către cei mai săraci, învinge solitudinea și destinul morții la care conduce păcatul. Isus Cristos, prin apropierea și bunătatea sa, îi conduce pe păcătoși în spațiul harului și a iertării. Aceasta este milostivirea lui Dumnezeu.”

La finalul catehezei, papa Francisc i-a salutat pe episcopii prieteni ai Mișcării Focolarelor reuniți la Roma pentru adunarea anuală, îndemnându-i să păstreze mereu vie în ministerul apostolic carisma unității, în comuniune cu succesorul lui Petru. La reuniune participă, din România, PS Petru Gherghel, episcop de Iași și PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla și, din Republica Moldova, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

Primiți acum binecuvântarea Sfântului Părinte de la finalul audienței generale de miercuri, 24 februarie, a cărei cateheză a fost dedicată temei „Milostivire și putere”.

RV/AM

 

Exprimaţi-vă opinia