22.02.2016, Iași (Catholica) – La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea De ce îmi este frică să iubesc?, scrisă de John Powell SJ și tradusă în limba română de Iudita Iacob și de pr. dr. Iosif Iacob. Cartea apare în colecția „Creștinism în contemporaneitate”, formatul 14×20 cm, are 74 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Introducerea acestui volum , „Recviem pentru lipitori” subliniază printr-o metaforă foarte sugestivă mesajul principal al cărții: renunțând la a trăi la întâmplare (ca niște lipitori) trebuie să adoptăm atitudinea lui Cristos, care uită de sine însuși și îi pune pe primul loc pe frații săi. De o importanță capitală în această acțiune este iubirea, un spirit care trebuie trăit și care depășește obstacolul fundamental: frica. Premisa autorului este: „Vocația noastră este iubirea”. Iubirea umană eliberată de egoism este inițierea sacramentală a legăturii de iubire cu Dumnezeu. Omul trebuie să treacă pragul dăruirii de sine pentru a-l întâlni pe Dumnezeu. Ce ne împiedică? Autorul identifică trei probleme emoționale fundamentale care împiedică întâlnirea autentică cu celălalt: anxietatea, complexul de vinovăție și cel de inferioritate.

La baza comportamentului specific uman stă imaginea pe care fiecare o are despre sine care, din păcate, este rezultatul a ceea ce alții ne-au spus, în mod mai mult sau mai puțin conștient, că suntem. Dar toate problemele fundamentale dispar în fața autocunoașterii și a autoacceptării care se transformă în cele din urmă în cunoașterea și acceptarea autentică a celorlalți. Totuși, ce se află în „spatele” faptelor noastre? John Powell explică procesul reprimării și rolul subconștientului în acest proces. Propune și două soluții: pentru cazurile grave, recurgerea la psihanaliză este necesară, însă toți avem nevoie de acea psihoterapie de susținere care este prietenia.

Una al aspect tratat de autor este acela al maturității intelectuale, emoționale, sociale și morale. Acest proces nu este niciodată încheiat deoarece viața este o creștere neîncetată către maturitatea completă. Punctul critic al procesului maturizării nu este problema pe care o înfruntăm, nici dificultatea ei, ci reacția noastră. Creștinul trebuie să fie conștient că acest proces este în mod inevitabil marcat de înfrângeri, dar el trebuie să învețe să reacționeze cu iubire. Iar această încăpățânare de a iubi îl va conduce la picioarele iubirii însăși: Cristos victorios. De fapt, iubirea rămâne singurul mod prin care un creștin poate fi recunoscut: „Prin aceasta vor recunoaște toți că sunteți discipolii mei: dacă aveți dragoste unii față de alții” (In 13,35).

Cartea este o sinteză deosebită a modului în care o bună înțelegere a realității și a structurilor noastre psihologice permit o mai profundă trăire a realității transcendente și paradoxale a iubirii. Nimeni nu este scutit de acest drum de aprofundare cu consecințe pe plan practic. Evitând erudiția pedantă, pe de o parte și superficialitatea, pe de altă parte, John Powell poate fi înțeles cu ușurință de orice cititor. (prezentare semnată de David Eduard Cristian)

Exprimaţi-vă opinia