Papa Francisc, la rugăciunea ”Angelus”, recitată împreună cu mii de credincioși prezenți în Piața Sfântul Petru, 21 februarie 2016 – ANSA

RV 21 feb 2016. La rugăciunea ”Angelus”, duminică, 21 februarie 2016, papa Francisc a vorbit despre evanghelia duminicii, a doua din calendarul roman sau latin, în care se proclamă misterul Schimbării la față a lui Isus. Referindu-se la recenta sa călătorie apostolică, efectuată în Mexic de la 12 la 17 februarie, Pontiful a spus că aceasta ”a fost o experiență de transfigurare. Domnul ne-a arătat lumina gloriei sale prin trupul Bisericii sale, al poporului sfânt care trăiește în această țară”. După rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a încurajat credincioșii să primească gratuit din partea voluntarilor așa numita ”misericordină”, o confecție cu coronița Îndurării Divine și explicațiile care ajută la recitarea acestei rugăciuni.

Redăm aici în traducerea noastră de lucru, ample pasaje din alocuțiunea Sfântului Părinte. 

”Dragi frați și surori, cea de-a doua duminică din Post ne prezintă Evanghelia Schimbării la Față a lui Isus. Călătoria apostolică pe care am efectuat-o zilele trecute în Mexic a fost o experiență de transfigurare, de schimbare la față. Cum așa? Pentru că Domnul ne-a arătat lumina gloriei sale prin intermediul trupului Bisericii sale, al Poporului său sfânt care trăiește în acea țară. Un trup de multe ori rănit, un Popor de multe asuprit, disprețuit, înjosit în demnitatea sa. Într-adevăr, diversele întâlniri pe care le-am trăit în Mexic au fost pline de lumină, de lumina credinței care transformă chipurile și luminează drumul”.

Pontiful a spus în cuvântul său că centrul de greutate al pelerinajului efectuat în Mexic a fost sanctuarul Fecioarei Maria de la Guadalupe. ”A rămâne în tăcere înaintea imaginii Mamei, era ceea ce îmi doream mai înainte de toate. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a acordat acest lucru. Am contemplat și m-am lăsat privit de Cea care poartă întipărite în ochii săi fețele tuturor fiilor săi și primește durerile pricinuite de violență, răpiri, ucideri sau abuzuri comise în dauna atâtor oameni săraci și a atâtor femei. Guadalupe este sanctuarul marian cel mai frecventat din lume. Din toată America merg să se roage acolo unde Maica Domnului, «Virgen Morenita», s-a arătat sfântului indian Juan Diego, începând evanghelizarea continentului și noua civilizație, rod al întâlnirii dintre culturi diverse”.

Papa Francisc a recunoscut că, asemenea predecesorilor săi, a mers ”să întărească în credință” poporul mexican, dar, în același timp, să fie întărit la rândul său în credință: ”am cules cu două mâini acest dar pentru ca să fie de folos Bisericii universale”. Un exemplu luminos pentru toate acestea, a mai spus Pontiful, este cel pe care l-au dat familiile mexicane care ”m-au primit cu bucurie ca mesager al lui Cristos, păstorul Bisericii; dar la rândul lor mi-au dat mărturii clare și puternice, mărturii de credință trăită, de credință care transfigurează viața, și aceasta, spre edificarea familiilor creștine din lumea întreagă. La fel se poate spune despre tineri, persoane consacrate, preoți, lucrători și deținuți. De aceea îi mulțumesc Domnului și Fecioarei de la Guadalupe pentru darul acestui pelerinaj”.

La finalul alocuțiunii sale papa Francisc a menționat și întâlnirea sa din Cuba cu patriarhul Kirill al Bisericii ortodoxe ruse, ”o întâlnire mult dorită și de predecesorii mei”. ”Și acest eveniment este o lumină profetică a Învierii, de care lumea are astăzi nevoie mai mult ca oricând”, a încheiat Suveranul Pontif înainte de a menționa că a primit din partea patriarhului ortodox o icoană a Maicii Domnului de la Kazan.

După rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a anunțat că mai mulți voluntari vor distribui gratuit în rândul credincioșilor așa numita ”misericordină”,  după cum s-a făcut pentru prima dată la 17 noiembrie 2013. Este vorba de o confecție de ”medicină spirituală”, însoțită de o ”explicație medicală” în trei limbi despre coronița Îndurării Divine, alcătuită din 59 de boabe și imaginea lui Isus cel milostiv. Printre cei care au distribuit cele 40 de mii de neobișnuita ”medicină spirituală” se aflau încă o dată oameni fără adăpost, refugiați și săracă, alături de numeroși voluntari și persoane consacrate.  «Este un medicament de 59 de boabe intracordiale», spunea atunci papa Francisc, «un ”medicament spiritual” numit misericordină», care se inspiră din tradiția spirituală lansată de ”coronița îndurării”, «un ajutor spiritual pentru sufletul nostru pentru a răspândi pretutindeni iubirea, iertarea și fraternitatea. Face bine inimii, sufletului și vieții întregi!»

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia