Donald Trump19.02.2016, Vatican (Catholica) – La conferința de presă susținută în timpul zborului de la Juarez la Roma, Papa Francisc a răspuns criticilor aduse de candidatul republican la alegerile prezidențiale americane, Donald Trump, care l-a descris ca „om politic” și a amenințat cu înălțarea unui zid de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic. „O persoană care se gândește doar la înălțarea de ziduri, oriunde ar fi ele, și nu la zidirea de punți, nu este creștină. Nu este așa în Evanghelie”, a spus Pontiful pe 18 februarie.

Sfântul Părinte a fost întrebat cum răspunde afirmațiilor lui Donald Trump, care îl consideră un „pion” al guvernului mexican. Trump spune că va înălța un zid la graniță pentru a preveni intrarea fără acte a mexicanilor în SUA. Dialogul a venit la capătul călătoriei din 12-17 februarie în Mexic, încheiată cu celebrarea unei Liturghii la granița dintre cele două țări. Imigrația este o temă dragă Papei, el însuși fiind fiul unor imigranți italieni. Astfel a amintit discursul din septembrie ținut în fața Congresului american, când le-a spus legislatorilor să nu le fie teamă de străini, subliniindu-le numeroasele contribuții pozitive ale acestora la viața societății. De asemenea le-a subliniat că mulți dintre ei sunt descendenți de imigranți.

Într-un interviu din 11 februarie, Donald Trump l-a criticat pentru simpatia pentru imigranți, dar și pentru decizia de a celebra o Liturghie la granița dintre SUA și Mexic. „Cred că Papa este o persoană foarte politică și nu cred că înțelege problemele pe care le are țara noastră”, a spus el. Papa nu înțelege „pericolul” unei granițe deschise cu Mexicul, susține candidatul, sugerând că liderii mexicani l-au convins pe Sfântul Părinte să facă Liturghia la graniță deoarece „ei fac o avere iar noi pierdem”. Și înainte Trump a vorbit jignitor la adresa imigranților, amenințând că va pune Mexicul să plătească la zidul de la graniță. Într-un interviu de anul trecut spunea că va face un zid de 2.500 km, costul fiind – după el – minor în comparație cu cât pierde țara.

La discuția din avion cu jurnaliștii, Papa Francisc a spus că este recunoscător că a fost numit politician, căci Aristotel a definit persoana umană ca „animal politicus”. „Cel puțin sunt persoană umană. Cât privește dacă sunt un pion, ei bine, poate, nu știu. Las la latitudinea Dvs și a celorlalți.” A spus că nu poate spune nimănui cu cine să voteze. „Voi spune doar că acest om nu este creștin dacă a spus lucruri din acestea. Trebuie să vedem dacă a spus așa și eu îi acord prezumția de nevinovăție.” Miercuri pr. Federico Lombardi SJ, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a vorbit pe aceeași temă, considerând „foarte stranii” remarcile candidatului și sugerându-i să se mai documenteze pentru o perspectivă mai amplă. „Papa a vorbit mereu despre problemele migrației, despre datoria pe care o avem să rezolvăm aceste probleme în manieră umană, despre primirea celor care vin din alte țări în căutarea unei vieți demne și în pace”, a spus pr. Lombardi.

Răspunsul candidatului republican nu a întârziat, Trump spunând ieri că într-un scenariu ipotetic al atacării Vaticanului de către ISIS, Papa „și-ar dori și s-ar ruga ca Donald Trump să fi fost președinte, pentru că așa ceva nu s-ar fi întâmplat”. Cu el președinte, „ISIS ar fi fost eradicat”. A mai spus: „Este rușinos ca un lider religios să pună la îndoială credința cuiva. Sunt mândru să fiu creștin, iar ca președinte nu voi lăsa creștinismul să fie atacat și slăbit, cum se întâmplă acum, cu actualul președinte. Nici un lider, în special unul religios, nu ar trebui să aibă dreptul să pună la îndoială religia sau credința altuia. Se folosesc de Papă ca de un pion și trebuie să le fie rușine că fac aceasta, în special când atâtea vieți sunt implicate.”

Exprimaţi-vă opinia