Papa Francisc, la Ciuada Juarez, în Mexic, miercuri, 17 februarie 2016 – OSS_ROM

RV 18 feb 2016. Papa Francisc se întoarce joi la Roma după o călătorie apostolică de șase zile în Mexic.«A venit momentul să-i mulțumesc Domnului Nostru pentru că mi-a îngăduit să fac această vizită în Mexic, o vizită plină de surprize pentru că Mexicul este o surpriză», a spus Sfântul Părinte în ultimul discurs al călătoriei apostolice în Mexic, miercuri, 17 februarie, cu câteva minute înainte de a pleca cu avionul companiei ”Aero Mexico” spre Roma. Suveranul Pontif a mulțumit tuturor celor care, în diferite forme, au contribuit la realizarea vizitei pastorale. «M-am simțit primit, găzduit cu afecțiune, în sărbătoare, cu speranța acestei mari familii mexicane: vă mulțumesc pentru că mi-ați deschis ușa vieții voastre, a națiunii voastre. (…) Îndrăznesc să spun că ceea ce ne descifrează și ne marchează în viață este prezența tainică dar reală a lui Dumnezeu în viața concretă a tuturor persoanelor, mai ales a celor mai sărace și nevoiașe din Mexic. (…) Multă lume, de-a lungul străzilor, în timp ce treceam, își ridica în sus copii, mi-i arăta: ei sunt viitorul Mexicului, să avem grijă de ei, să-i iubim! Copiii aceia sunt profeții zilei de mâine, sunt semnul unei noi aurore. Vă asigur că acolo, în acel moment, îmi venea aproape să plâng văzând speranța atât de mare a unui popor care suferă atât de mult. Maria, Fecioara de la Guadalupe, să continue să vă viziteze, să continue să meargă pe aceste meleaguri – Mexicul nu poate fi înțeles fără Ea – să continue să vă ajute să fiți misionari și mărturisitori de milostivire și reconciliere. Din nou, mii de mulțumiri pentru această caldă ospitalitate mexicană!»

Înainte de a ajunge în Mexic, vineri, 12 februarie, Sfântul Părinte a făcut o ”escală ecumenică” de câteva ore la Havana, unde a avut o importantă întâlnire cu patriarhul Kirill al Bisericii ortodoxe ruse. În cadrul călătoriei apostolice în Mexic, papa Francisc a mers la Ciudad de Mexico, la Ecatepec, una din suburbiile capitalei, și la sanctuarul de la Guadalupe închinat Sfintei Fecioare Maria. De mare impact asupra opiniei publice s-a dovedit a fi alegerea papei Francisc de a celebra o Sfântă Liturghie cu populațiile indigene din Chiapas, dar și întâlnirile pastorale din statele federale Michoacan și Chihuahua. În jurul orei locale 19.00 de miercuri (ora 04.00 de joi, în România), papa Francisc a început călătoria de întoarcere la Roma, unde sosirea este prevăzută pe aeroportul Ciampino în jurul orei 15.00.

Miercuri, în ultima zi a călătoriei sale apostolice în Mexic, Sfântul Părinte a mers în orașul Ciudad Juarez, din statul Chihuahua, unde a avut o emoționantă întâlnire cu deținuții, a stat de vorbă cu reprezentanții muncitorilor și a celebrat Sfânta Liturghie.

”Să nu mai fie niciodată moarte și exploatare! Niciun zid și nicio graniță nu vor reuși să oprească iubirea milostivă a lui Dumnezeu!”. Sunt câteva sublinieri din predica Sfintei Liturghii pe care papa Francisc a celebrat-o în ultima zi a călătoriei sale apostolice în Mexic, miercuri, la Ciudad Juarez, la doar 80 de metri de granița cu Statele Unite ale Americii, cu participarea a zeci de mii de persoane. Privind la gardul anti-imigranți care separă cele două țări, speranță pentru mii și mii de bărbați și femei, Pontiful a vorbit de crizele umanitare care-i constrâng să-și abandoneze patria, de traficul cu ființe umane și de lipsa legalității care-i preschimbă pe tineri în ”carne de măcel”.

Înainte de Sfânta Liturghie, celebrată în zona de expoziție a Târgului din Ciudad Juarez, papa Francisc s-a oprit la picioarele unei mari cruci ridicată în apropiere de granița cu Statele Unite ale Americii. Pontiful a făcut o rugăciune în tăcere și o binecuvântare pentru imigranții care au murit în încercarea de a trece frontiera, pentru cei care se află în Statele Unite, în detenție sau urmăriți de forțele de ordine. La finalul rugăciunii, Sfântul Părinte a depus un buchet de flori la picioarele crucii.

S-ar putea spune astfel că Mexicul și Statele Unite ale Americii au fost unificate pentru câteva ore. Într-un oraș care cunoaște una din cele mai grave forme de violență, unde traficul cu ființe umane se întâlnește cu traficul de droguri, unde mii de persoane și-au pierdut viața în ultimii ani visând să ajungă în Statele Unite ale Americii, a răsunat preț de câteva ceasuri o singură rugăciune pentru cei care au căzut și pentru cei care au reușit. Și mulți dintre aceștia din urmă erau prezenți, dincolo de gardul de sârmă ghimpată, la 80 de metri de micul altar verde pe un fundal alb, la care papa Francisc a celebrat speranța și biruința vieții asupra morții. S-ar putea spune că zidurile și gardurile de separație s-au dizolvat în iubirea lui Cristos față de orice om:
Papa Francisc: ”Să nu mai fie niciodată moarte și exploatare! Este întotdeauna timp pentru schimbare, este întotdeauna o cale de ieșire și o șansă, este întotdeauna timp de a implora milostivirea Tatălui”.

Papa a cerut de la Dumnezeu ”darul convertirii”, o inimă deschisă și ”darul lacrimilor” pentru a vedea realitatea așa cum este. ”Sunt lacrimi care pot deschide calea transformării; sunt lacrimi care pot înmuia împietrirea inimilor; sunt lacrimi care pot purifica privirea și ajuta la vederea spiralei de păcat în care de multe ori unul este prins”.

Referindu-se la drama imigranților, Pontiful a scos în evidență eforturile celor care pornesc în căutarea speranței chiar pe jos, traversând sute de kilometri prin munți, pustiu și drumuri grele. Dar nu a trecut cu vederea peste lipsa legalității, traficul de droguri și cercurile de asuprire, care ajung să formeze o rețea ce profită de starea de slăbiciune și sărăcie a celorlalți pentru a-i captura și călca în picioare pe cei mai nevoiași. Este  ”nedreptatea care se radicalizează în rândul tinerilor, a celor care, considerați carne de măcel, sunt prigoniți și amenințați când încearcă să iasă din spirala violenței și din iadul drogurilor”.

Pontiful a avut cuvinte de compasiune și pentru atâtea femei a căror viață a fost răpusă în mod violent, atingând astfel inima credincioșilor care lăsau să curgă lacrimile când a vorbit de umanitatea asuprită în acest oraș și, în general, la locurile de trecere a graniței, ”o trecere, un drum împovărat cu injustiții teribile: reduși în sclavie, răpiți, supuși escrocheriilor, mulți din frații noștri au ajuns marfă în negustoria tranzitului uman”.

În acest an jubiliar, a încheiat Sfântul Părinte, calea convertirii, a mântuirii și milostivirii este accesibilă tuturor oamenilor pentru a ieși din această ”spirală a morții”. Și înainte de a încredința Fecioarei de la Guadalupe speranțele acestei umanități suferinde, în timp ce zeci de baloane albe și galbene se înălțau la cer, Papa a subliniat încă o dată convingerea slujirii sale de misionar al milostivirii și al păcii, remarcând că prin noile mijloace de comunicare:
Papa Francisc: ”… Putem să ne rugăm, să cântăm și să sărbătorim împreună iubirea milostivă pe care Dumnezeu ne-o dăruiește și pe care nicio graniță nu va reuși să ne împiedice să o împărtășim”.

(rv – A. Dancă)

 

Exprimaţi-vă opinia