Papa Francisc: Sfânta Liturghie cu preoții și călugării, prezidată de pontif la Morelia, în statul Michoacán, din centrul Mexicului. – REUTERS

17 februarie 2016. Îndemnul de a învinge resemnarea care duce la închiderea în sacristie și resemnarea care împiedică schimbarea unui sistem dominat de traficul de droguri, de corupție și violență a constituit miezul omiliei rostită de papa Francisc la Sfânta Liturghie cu preoții și călugării, prezidată de pontif la Morelia, în statul Michoacán, din centrul Mexicului.

Sfântul Părinte a fost înconjurat de afecțiunea plină de entuziasm a numeroși credincioși mexicani. Comentând Evanghelia care istorisește despre momentul în care Isus îi învață pe discipoli rugăciunea ‘Tatăl nostru’, papa Francisc a amintit figura exemplară a primului episcop din acest ținut, chemat de credincioși  “Tata Vasco” (Părintele Vasco) un apărător al populațiilor indigene, un spaniol care în secolul al XVI-lea și-a asumat identitatea etnică a credincioșilor pe care-i păstorea, refuzând să se resemneze în fața excluziunii sociale a poporului încredințat lui întru călăuzire spirituală. La Sfânta Liturghie, papa a folosit cârja pastorală și calicele care au aparținut acestui episcop (Vasco Vázquez de Quiroga y Alonso de la Cárcel).

Amintind că Morelia este un ținut încercat de probleme, printre acestea numărându-se și traficul de droguri, cu permanentul război dintre bandele rivale, Sfântul Părinte a dorit totodată să-și exprime admirația pentru modul în care acest teritoriu a știut să facă din tutelarea patrimoniului artistic o carte de identitate. Întâmpinat de cel puțin 20 de mii de credincioși, Papa a evidențiat – în prezența preoților, a călugărilor și călugărițelor – valoarea rugăciunii, cerând de la ei o implicare activă:

Papa Francisc: “Nu vrem să fim funcționari ai sacrului, nu suntem și nu vrem să fim angajați ai întreprinderii lui Dumnezeu, deoarece suntem chemați să participăm la viața sa, să pătrundem în inima sa, o inimă care se roagă și trăiește adresându-se lui Dumnezeu cu apelativul ‘Tatăl nostru'”.

Atrăgând atenția asupra tentațiilor care stau la pândă în contextul unui sistem dominat adesea de violență, corupție, trafic de droguri, dispreț față de demnitatea persoanei, indiferență față de suferință și nesiguranță, pontiful a evidențiat mai ales pericolul resemnării:

Papa Francisc: “În fața acestei realități, poate învinge una dintre armele preferate de diavol: resemnarea, exprimată adesea prin: ‘Ce să-i faci. Așa-i viața’. O resemnare care ne paralizează, o renunțare care ne împiedică să ne mișcăm, să parcurgem calea pe care o avem de străbătut; o resemnare care nu numai că ne înspăimântă dar ne și face să rămânem închiși în propriile sacristii, într-o aparentă siguranță; o resemnare care ne împiedică nu doar să vestim [n.n. Evanghelia] dar și să-l lăudăm [n.n. pe Domnul]. Îndepărtează de la noi bucuria, bucuria de a-l lăuda pe Dumnezeu. O resemnare care nu doar ne împiedică să proiectăm, dar care ne înfrânează dorința de a risca și de a transforma situațiile.”

Sfântul Părinte l-a dat ca exemplu pe părintele Vasco sau “Tata Vasco”, după cum îl numeau localnicii pe primul episcop de Michoacán, spaniolul care a întrat să facă parte din rândul băștinașilor hărțuiți și constrânși să pribegească pentru obținerea hranei. Pontiful l-a indicat ca exemplu în privința modului de a învinge resemnarea.

După Sfânta Liturghie, pontiful a vizitat catedrala, unde s-a întâlnit cu un grup de copii care se pregătesc pentru Prima Sfânta Împărtășanie. Printre copii era prezentă și fetița care a beneficiat de o minune prin mijlocirea fericitului José Sanchez Del Rio, băiatul de 15 ani ucis în timpul prigoanei împotriva creștinilor, din anii ’20 ai secolului trecut. Papa le-a amintit copiilor valoarea rugăciunii și a familiei, spunându-le că viața este frumoasă pentru cel care nu are dușmani.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia