Papa Francisc: Sfântă Liturghie la San Cristóbal, în statul mexican Chiapas, luni, în cea de-a patra zi a călătoriei apostolice în Mexic (cu desfășurare între 12 și 18 februarie 2016). – AFP


 16 februarie 2016. Peste o sută de mii de credincioși au luat parte la Sfânta Liturghie prezidată de papa Francisc pentru comunitățile indigene, la San Cristóbal, în statul mexican Chiapas, luni, în cea de-a patra zi a călătoriei apostolice în Mexic (cu desfășurare între 12 și 18 februarie).
 Primirea călduroasă a credincioșilor din Chiapas s-a exprimat și prin repetate saluturi adresate pontifului, chemându-l “Papa săracilor”, “Papa dreptății și a păcii”. De altfel, Sfântul Părinte le-a cerut iertare în numele tuturor acelora care au despuiat și exclus populațiile indigene ale acestui ținut bogat în resurse, dar care continuă să fie una dintre cele mai sărace regiuni ale Mexicului.

Bucuria întâlnirii cu Sfântul Părinte a fost exprimată prin cântece sugestive și, de asemenea, prin culorile vii ale costumelor populare care au înfrumusețat și mai mult căldura sufletească pe care reușesc atât de bine să o transmită populațiile simple, precum urmașii populațiilor precolumbiene prezenți la Sfânta Liturghie de la Centrul sportiv din San Cristóbal, în Chiapas.

Examen de conștiință în fața populațiilor indigene
Deși clima s-a demonstrat adversă, cu 8 grade și o ceață densă, populațiile indigene din Chiapas, cel mai sudic stat mexican, nu s-au descurajat, continuându-și drumul spre San Cristóbal pentru a participa la Sfânta Liturghie prezidată de papa Francisc. Scena pe care a fost amenajat altarul în aer liber era împodobită cu o scenografie multicoloră în cadrul căreia a fost reprodusă fațada catedralei orașului. În prezent, sunt circa patru milioane mexicanii care vorbesc limbi precolumbiene și care sunt supuși riscului marginalizării.

Adresându-se acestor popoare, papa Francisc a reliefat cu forță deplina demnitate a acestor popoare neînțelese și excluse din societate:
Papa Francisc: “Unii au considerat inferioare valorile, cultura și tradițiile lor. Alții, ahtiați de putere, de bani și de legile pieții i-au despuiat de pământuri și au inițiat activități care le-au poluat. Ce tristețe! Cât de bine ne-ar face tuturor un examen de conștiință și cererea de iertare, învățând să spunem: iartă-mă! Iertare, fraților! Lumea de azi, despuiată din cauza culturii debarasării, are nevoie de voi!”

Ținut jefuit și devastat
Extinzând la întreaga societate alerta privind pierderea valorilor autentice, papa Francisc a vorbit despre tinerii din zilele noastre – expuși unei culturi care încearcă să suprime toate bogățiile și caracteristicile culturale, împinși fiind spre o existență omogenă – spunându-le că nu trebuie să piardă înțelepciunea celor vârstnici. Referindu-se la frumusețea zonei, una dintre cele mai splendide din lume, cu o comoară naturalistică de păstrat, Sfântul Părinte a reluat reflecții din enciclica “Laudato si'”, dedicată tutelării Pământului.

Papa Francisc: “Această soră [n.n. planeta Pământ] protestează pentru răul pe care i-l producem din cauza folosirii iresponsabile și a abuzării de bunurile dăruite de Dumnezeu. Am fost crescuți cu gândul  că-i eram proprietari și dominatori, autorizați să o jefuim. Violența domnește în inima omenească rănită de păcat și se exprimă prin simptomele de boală vizibile în sol, în apă, în aer și în viețuitoare. De aceea, printre săracii cei mai abandonați și maltratați, se află și planeta noastră asuprită și devastată, care geme și suferă din cauza durerilor facerii.”

Trăim una dintre cele mai grave crize ambientale
Atrăgând atenția asupra uneia dintre cele mai grave crize ambientale pe care o trăim, pontiful a explicat că această situație ne afectează și ne cheamă în cauză pe toți:

Papa Francisc: “Nu mai putem ignora faptul de a ne afla în fața uneia dintre cele mai mari crize ambientale din istorie. În acest sens, voi puteți să ne învățați multe în privința umanității. Popoarele voastre, așa cum au recunoscut episcopii din America Latină, știu să relaționeze în mod armonios cu natura, pe care o respectă ca pe un izvor de hrană, ca pe o casă comună și un altar al comuniunii umane.”

Aprobate limbi indigene în liturghie
La Sfânta Liturghie cu participarea credincioșilor din rândul populațiilor indigene, papa Francisc a înmânat Decretul care autorizează folosirea limbilor indigene la celebrările liturgice. De altfel, lecturile Liturghiei zilei au fost citite în limbile populațiilor indigene din Mexic.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia