15.02.2016, Ecatepec (Catholica) – Postul este un timp de convertire și un timp de păzire împotriva diavolului, care încearcă să „atenteze direct la visul și la proiectul lui Dumnezeu” ca noi să devenim fiii și fiicele Sale. Afirmația a fost făcută de Papa Francisc duminică, la vizitarea violentei și plinei de crime suburbii mexicane Ecatepec. „Timpul Postului Mare este un moment bun pentru a recupera bucuria și speranța pe care ni le dă faptul de a ne simți fii iubiți de Tatăl. Acest Tată care ne așteaptă pentru a lua de pe noi hainele oboselii, ale apatiei, ale neîncrederii și a ne îmbrăca în demnitatea pe care numai un adevărat tată și o adevărată mamă știu să o dea fiilor lor, haine care se nasc din duioșie și din iubire.”

Pontiful se află actualmente în vizită în Mexic, până pe 17 februarie. Ecatepec este una dintre cele mai aglomerate și mai sărace regiuni. Este faimoasă în sens negativ pentru nivelul de violență, în special împotriva femeilor, și pentru rata cea mai mare de crime și de dispariții de femei. Papa Francisc a spus încă dinainte să vină în Mexic că dorește să meargă și în zone unde nu au fost alți Papi, iar aceasta se realizează tocmai prin astfel de vizite în zone cu probleme provocate de violențe, trafic și imigrație. La predică, Pontiful a spus că în timpul Postului Biserica ne invită să ne înnoim darul Botezului, „pentru a nu îl lăsa în uitare ca un lucru din trecut sau în vreun sertar de amintiri”.

A spus apoi că diavolul caută constant să dezbine și a avertizat împotriva căderii în ispita de a crea „o societate a câtorva și pentru câțiva”. „Postul Mare, timp pentru a reglementa simțurile, pentru a deschide ochii în fața atâtor nedreptăți care atentează direct la visul și la proiectul lui Dumnezeu. Timp pentru a demasca acele trei mari forme de ispită care rup, despart imaginea pe care Dumnezeu a voit să o plăsmuiască.” Și a explicat cele trei ispitiri: „Prima, bogăția, luând în stăpânire bunuri care au fost date pentru toți, folosindu-le numai pentru mine sau pentru ‘ai mei’. Înseamnă a-și procura pâine cu sudoarea altuia, sau chiar cu viața altuia.”

„A doua ispitire: vanitatea. Acea căutare a prestigiului bazată pe descalificarea continuă și constantă a celor care ‘nu sunt nimeni’. […] ‘Făcând lemne din copacul căzut’, lasă spațiu celei de-a treia ispitiri, cea mai rea, aceea a orgoliului, adică a se pune pe un plan de superioritate de orice tip, simțind că nu se împărtășește ‘viața muritorilor obișnuiți’ și rugându-se în fiecare zi: ‘Mulțumesc, Doamne, pentru că nu m-ai făcut ca ei’.” A amintit apoi, legat de evanghelia zilei, că „Isus nu îi răspunde diavolului cu niciun cuvânt propriu, ci îi răspunde cu Cuvântul lui Dumnezeu, cu Cuvântul Scripturilor. Pentru că, frați și surori, să ne intre bine în cap: cu diavolul nu se dialoghează! Nu se poate dialoga! Pentru că ne va învinge mereu. Numai forța Cuvântului lui Dumnezeu îl poate înfrânge!”

Sfântul Părinte și-a încheiat predica spunând: „Fie ca în această Euharistie Duhul Sfânt să reînnoiască în noi certitudinea că numele său este milostivire și să ne facă să experimentăm în fiecare zi că Evanghelia umple inima și întreaga viață a celor care se întâlnesc cu Isus știind că împreună cu El și în El mereu se naște și se renaște bucuria”.

Exprimaţi-vă opinia