Papa Francisc: NU îngâmfării, avuțiilor și orgoliului: Papa, la Centrul de studii Ecatepec din Ciudad de Mexico – OSS_ROM


 15 februarie 2016. Îndemnul de a respinge îngâmfarea, avuțiile și orgoliul, cele trei ispitiri care încearcă să ne degradeze, a răsunat la omilia din cadrul Sfintei Liturghii celebrată de papa Francisc în prima duminică din Postul Mare, la Centrul de Studii “Ecatepec”, din Ciudad de Mexico. Succesiv, la tradiționala rugăciune mariană “Angelus” (Îngerul Domnului), Sfântul Părinte a invocat vindecarea rănilor care aduc suferință Mexicului, astfel încât acest ținut “să nu mai plângă bărbații, femeile, tinerii și copiii care ajung la distrugere din cauza traficanților de moarte”.
 Papa Francisc a fost întâmpinat la Centrul de Studii “Ecatepec” de circa 300 de mii de persoane, cu un entuziasm care a depășit orice așteptare, după cum descrie într-un serviciu Alessandro Guarasci, trimisul Radio Vatican în Mexic, cu ocazia acestei a 12-a călătorii internaționale a papei Francisc.

“Lumea a sosit în timpul nopții pentru a ocupa locuri cât mai aproape de pontif. În fața altarului a fost amenajat un covor de flori, alături fiind așezată o icoană a Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe. La omilie, Papa a vorbit despre convertirea care trebuie să se petreacă în timpul Postului Mare și despre o societate care să nu fie destinată unui grup restrâns.

Durerea provocată de nerecunoașterea demnității
Cuántas veces experimentamos en nuestra propia carne, o en la de nuestra familia, en la de nuestros amigos o vecinos, el dolor que nace…
“De câte ori nu experimentăm oare în prima persoană, în familie sau, indirect, în familiile prietenilor sau a vecinilor durerea ivită din sentimentul nerecunoașterii demnității pe care o avem cu toții în noi. Și, de câte ori nu a trebuit oare să plângem și să ne căim pentru păcatul de a nu fi recunoscut în alții această demnitate? De câte ori nu suntem oare orbi și insensibili în fața nerecunoașterii demnității proprii sau a altora?”

În gardă față de trei ispitiri
Cele trei ispitiri la care a fost supus Isus încercă să împiedice trăirea adevărului la care suntem chemați ca fii ai lui Dumnezeu, prin trei forme de deviere de la calea cea dreaptă: prin dorința de îmbogățire punând stăpânire individual pe bunuri care sunt destinate tuturor; prin îngâmfare, adică prin căutarea prestigiului bazat pe subestimarea continuă și constantă a celor considerați ca fiind ‘nulități’ și prin orgoliu, adică prin poziționarea pe un plan superior, având sentimentul de a nu fi asemenea muritorilor de rând.  Descriind aceste tentații de la calea urmării lui Isus, papa Francisc a atras atenția că, odată ce l-am ales pe Isus Cristos, nu trebuie să dialogăm cu diavolul. De aceea, trebuie să devenim conștienți de faptul că izvorul și forța vieții nu se află în bogății, în trufie sau orgoliu. În schimb, creștinul este convins că bucuria și speranța izvorăsc din grija față de necesitățile celuilalt, și din dorința și eforturile în vederea respectării demnității celuilalt.

Să nu mai existe victime ale traficanților de moarte!
La rugăciunea “Angelus”, papa Francisc a reluat câteva teme fundamentale privitoare la dezvoltarea deplină a ținutului mexican:
“Azi, vreau să vă îndemn din nou să fiți în prima linie, să fiți întreprinzători în privința tuturor proiectelor care pot face din acest ținut mexican o țară a oportunităților, o țară din care să nu fie necesar să se emigreze pentru visul unei vieți mai bune, în care să nu trebuiască să fii exploatat pentru a putea munci și în care disperarea și sărăcia multora să nu devină oportunitate pentru puțini”, a spus pontiful, repetând totodată acel “Nu” categoric spus violenței. Pontiful și-a exprimat speranța ca Mexicul să fie: “Una tierra que no tenga que llorar a hombres y mujeres, a jóvenes y niños que terminan destruidos en las manos de los traficantes de la muerte” (O țară care să un trebuiască să-și plângă bărbații și femeile, tinerii și copiii care ajung să fie distruși de traficanții de moarte. Acest ținut are parfumul Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe, care ne este mereu Mamă și ne iubește mai înainte ca noi s-o iubim ).

Din densul program de duminică nu au lipsit numeroase momente neplanificate. De exemplu, pe drumul dintre nunțiatura apostolică și eliportul din Ciudad de Mexico, papa Francisc a coborât și în  papamobil pentru a saluta un grup de călugărițe de viață claustrală care așteptau trecerea pontifului prin fața mănăstirii lor.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia