• 14 Feb 2016

Nu va fie teamă de transparență, fiți aproape de oameni, fiți mărturisitori ai Domnului, nu prinți: acestea sunt doar câteva din reflecțiile conținute în lungul și articulatul discurs adresat de papa Francisc episcopilor mexicani. Întâlnirea a avut loc în catedrala din Ciudad de Mexico, în data de 13 februarie, cea de-a doua zi a călătoriei apostolice în Mexic.

Sfântul Părinte le-a încredințat păstorilor sufletești ai diecezelor mexicane grija față de tineri, respectul și recunoștința față de popoarele indigene și pe migranții de care trebuie avut grijă și când se află dincolo de granițele țării. De asemenea, pontiful a făcut un puternic apel la luptă împotriva traficului de droguri, prin intermediul unor proiecte pastorale solide și calificate care să-i includă pe toți.

Doar 800 de metri separă Palatul Național de Catedrala ‘Adormirea Maicii Domnului’ din capitala Ciudad de Mexico. Pentru papa Francisc, aflat în cea de-a 12-a călătorie apostolică internațională, această distanță a însemnat o baie de mulțime, cu cântece și sunete specific mexicane. Ajuns la intrarea în catedrală, Sfântul Părinte a primit cheile orașului, momentul fiind urmat de reculegerea la Altarul Iertării.

Bunătatea lui Dumnezeu unica forță care cucerește inima omului
Entro con pasos suaves…
“Intru cu pas delicat în acestă casă sfântă, a cărei construcție a fost cerută de Sfânta Fecioară Maria supranumită ‘La Morenita’. Aici se află inima secretă a oricărui mexican”. Chiar de la început, discursul adresat episcopilor a pus în centru modelul Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe. “Cât aș vrea să toarne Ea însăși în inimile voastre ceea ce izvorăște cu forță în inima papei”, a spus pontiful.

Ante todo, la Virgen Morenita nos enseña que la única fuerza capaz…
“În primul rând, Sfânta Fecioară Maria de la Guadalupe ne învață că unica forță capabilă să cucerească inimile oamenilor este bunătatea lui Dumnezeu. Ceea ce încântă și atrage, ceea ce îndoaie și învinge, ceea ce deschide și eliberează de lanțuri nu este forța unor instrumente sau inflexibilitatea legii, ci slăbiciunea atotputernică a iubirii divine, forța irezistibilă a bunătății sale și promisiunea definitivă a îndurării sale.”

Întoarceți-vă la originile evanghelizării continentului, când ofereați poporului acea inimă a credinței creștine care primește și împacă, a spus papa Francisc, cerându-le episcopilor mexicani:

Reclínense pues, con delicadeza y respeto, sobre el alma profunda de su gente…
“Aplecați-vă cu delicatețe asupra inimii profunde a celor pe care-i păstoriți, fiți episcopi cu o privire clară, cu o inimă transparentă, cu un chip luminos. Nu vă fie teamă de transparență. Biserica nu are nevoie de obscuritate pentru a-și îndeplini misiunea. Vegheați astfel încât privirile voastre să nu fie acoperite de penumbra ceții mondenității: nu vă lăsați corupți de materialismul vulgar, nici de iluziile seducătoare ale acordurilor făcute pe ascuns!” În lumea complexă a zilelor noastre, alcătuită din jocuri de forțe și de o nesigură concepție asupra vieții, să fiți în măsură să interceptați întrebarea care strigă în inima celor pe care-i păstoriți și răspundeți-le că Dumnezeu există, că este aproape și că are un chip uman. Privirea voastră să dea poporului mărturia că l-ați văzut pe Cristos, altfel “cuvintele pe care ni le amintim despre El ar părea simple figuri retorice, lipsite de conținut” și o “vorbire confuză a unor orfani aflați lângă un mormânt”.

O privire atentă și apropiată
Adresându-se membrilor episcopatului mexican cu prilejul călătoriei apostolice în curs, pontiful a atras atenția asupra pericolului clericalismului și a autoreferențialității, spunând:

Sólo una Iglesia que sepa resguardar el rostro de los hombres…
“Doar o Biserică ce este capabilă să protejeze chipul oamenilor care merg să-i bată la ușă este totodată în măsură să le vorbească despre Dumnezeu. Dacă nu le descifrăm suferințele, dacă nu ne dăm seama de nevoile pe care le au, nu le vom putea oferi nimic.”

Insistând asupra necesității unei comunități de mărturisitori ai Domnului, Sfântul Părinte a subliniat importanța conservării comuniunii și a unității, una reprezentând forma vitală a Bisericii iar cealaltă fiind proba veridicității sale.

Atenție specială față de tineri și lupta împotriva traficului de droguri
Printre recomandările lăsate episcopatului mexican de Suveranul Pontif se află zelul misionar și formarea laicilor, încredințându-i episcopilor, în mod special, pe tineri și subliniind că misiunea lor este de a le întâlni privirile și de a-i întâmpina cu inimă deschisă când bat la poarta Tatălui milostiv, mai ales pe numeroșii tineri rătăciți din pricina seducției exercitată de bani și de traficanții de moarte, prin comercializarea drogurilor.

La proporción del fenómeno, la complejidad de sus causas, la inmensidad de su extensión…
“Proporția fenomenului, complexitatea cauzelor sale, imensitatea extinderii sale asemenea unei metastaze necesită un curaj profetic și un temeinic proiect pastoral”, a spus Sfântul Părinte subliniind importanța de a începe munca pastorală de la familia și de la periferiile existențiale, implicând comunitatea, domeniul educațional și lumea politică.

O privire plină de delicatețe față de popoarele indigene
Sfântul Părinte a spus episcopatului mexican că viitorul Mexicului se țese cu răbdarea cu care Dumnezeu a țesut chipul Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe pe mantaua lui Juan Diego. Papa Francisc le-a solicitat păstorilor mexicani o privire plină de delicatețe față de popoarele indigene și față de culturile lor ce au fost, nu rareori, masacrate.

Grijă față de migranți și după ce se află dincolo de granițe
Hermanos, que sus corazones sean capaces de seguirlos y alcanzarlos más allá de las fronteras…
“Fraților, inimile voastre să fie în măsură să-i urmeze, să ajungă la ei și când se află dincolo de granițe,  inclusiv cu ajutorul episcopatului american, încât să nu se înstrăineze de ei înșiși”, a îndemnat pontiful, referindu-se în special la mexicanii care emigrează în Statele Unite ale Americii.  “Cu spirit de unitate, fiți mărturisitorii unei Biserici care este păstrătoarea unei viziuni unitare asupra omului și care nu poate accepta să fie redusă la o simplă resursă umană”, a spus Sfântul Părinte la încheierea discursului adresat episcopilor mexicani pe care i-a întâlnit în catedrala din Ciudad de Mexico, în cea de-a doua zi a călătoriei apostolice în Mexic, între 12 și 18 februarie a.c., cea de-a 12-a călătorie internațională a papei Francisc.

Sursa:ro.radiovaticana.va

Exprimaţi-vă opinia