Căutați binele comun, nu privilegiile: îndemnul adresat de papa Francisc autorităților mexicane, în contextul călătoriei apostolice în statul federal, între 12 și 18 februarie 2016 – REUTERS

14/02/2016 11:34
14 februarie 2016. În primul discurs rostit în Mexic, adresat autorităților și societății civile din statul federal, cu care s-a întâlnit la Palatul Național din Ciudad de Mexico, Sfântul Părinte le-a amintit responsabililor vieții sociale că le revine în mod special îndatorirea de a lucra activ pentru a le oferi cetățenilor oportunitatea de a fi protagoniști ai propriului destin. Papa Francisc a asigurat guvernul mexican că poate conta pe sprijinul Bisericii.

Alessandro Guarasci, trimisul Radio Vatican în Mexic cu prilejul călătoriei apostolice, ne oferă mai multe detalii despre întâlnirea pontifului cu autoritățile mexicane:

Căutarea binelui comun, nu a privilegiilor
Sâmbătă, papa Francisc s-a întâlnit cu președintele Statelor Unite Mexicane, Enrique Peña Nieto și, ulterior, cu autoritățile mexicane. În cea de-a doua zi a călătoriei apostolice în ținutul mexican, pontiful a amintit despre valoarea tinerilor, ce reprezintă aproximativ jumătate dintre locuitorii acestei țări. “Un popor bogat în privința numărului de tineri este un popor în măsură să se reînnoiască, să se transforme, [n.n. această bogăție] fiind un îndemn la ridicare cu entuziasm a privirii către viitor, implicându-ne în același timp în rezolvarea problematicilor prezente”.

Totodată, Sfântul Părinte a atras atenția asupra efectelor negative avute de căutarea obținerii privilegiilor în detrimentul binelui comun, amintind că:
Papa Francisc: “Ori de câte ori căutăm calea privilegiului sau obținerea de beneficii în favoarea unui număr redus, în dezavantajul binelui comun, mai devreme sau mai târziu viața socială se transformă într-un teren fertil pentru corupție, pentru traficul de droguri și excluderea culturilor diferite, pentru violență și chiar pentru traficul de persoane, sechestru și crime, ce cauzează suferință și împiedică dezvoltarea.”

Evitarea culturii debarasării
După ce a enumerat situațiile de boală care afectează bunul mers al unei țări cunoscută și pentru numărul mare de persoane dispărute (circ 27 de mii), victime ale unor interese sordide, Sfântul Părinte a ținut să evidențieze totodată “înțelepciunea ancestrală intrinsecă multiculturalității Mexicului, aspect ce reprezintă fără umbră de îndoială una dintre cele mai importante resurse umane ale țării.

Pontiful a subliniat totodată că acordul dintre forțele politice și sociale sunt fundamentale în vederea obținerii binelui comun și a promovării demnității umane.
Papa Francisc: “Îndeosebi responsabililor vieții sociale, culturale și politice le revine îndatorirea de a face eforturi pentru a le oferi cetățenilor oportunitatea de a fi protagoniști ai propriului destin, în familie și în toate mediile în care se dezvoltă societatea omenească, ajutându-i să găsească un acces efectiv la bunurile materiale și spirituale indispensabile: locuință adecvată, un loc de muncă demn, alimentație, dreptate autentică, un mediu pacific și sănătos.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia