Anul trecut, la 21 februarie 2015, Sanctitatea Sa Patriarhul Tawadros al II-lea a anunțat includerea celor 21 de Noi Martiri Copţi din Libia în Sinaxarul al Bisericii Ortodoxe Copte. În fiecare an pomenirea lor se va face la data de 8 Amshir în calendarul copt, ceea ce corespunde zilei de 15 februarie în calendarul Gregorian şi celei de 2 februarie în calendarul iulian. Tot în aceeași zi, Biserica Coptă – care are mulţi credincioşi mai cu seamă în Egipt şi Etiopia –  sărbătoreşte Întâmpinarea la Templu a Domnului nostru Iisus Christos.

Papa Francisc a declarat cu referire la aceşti 21 de creştini martirizaţi: “Au fost asasinaţi doar pentru că erau creştini. Sângele fraţilor noştri creştini este o mărturie care îşi înalţă glasul. Fie că sunt catolici, ortodocşi, copţi sau luterani, nu contează: sunt creştini! Sângele este acelaşi. Sângele dă mărturie pentru Cristos. Amintindu-i pe aceşti fraţi care au murit doar pentru faptul de a-l fi mărturisit pe Cristos, vă cer să ne încurajăm unii pe alţii să mergem înainte pe calea ecumenismului, pe care o încurajează ecumenismul sângelui. Martirii sunt ai tuturor creştinilor”.

21 martiri

Această frumoasă icoană, prima a acestor martiri, a fost pictată de către Tony Rezk.

„Cei ce pe Mielul lui Dumnezeu aţi mărturisit şi aţi fost junghiaţi ca nişte miei, fiind mutaţi la viaţa cea neîmbătrânitoare şi pururea veşnică, Sfinţilor Mucenici, Aceluia cu dinadinsul vă rugaţi să ne dăruiască nouă dezlegare de tot răul.”

Exprimaţi-vă opinia