13.02.2016, Havana (Catholica) – „Am vorbit cu toată franchețea, ca frați. Am simțit o bucurie interioară…”. Papa Francisc este fericit pentru întâlnirea cu Patriarhul Kirill. Și în pofida oboselii zilei și a ceea ce îl mai așteaptă (douăzeci și trei de kilometri la Ciudad de Mexico cu papamobilul descoperit salutând mulțimea), a dorit să îi întâlnească imediat pe jurnaliști, în spatele avionului care se îndrepta spre Mexic. „Cred că aveți de lucru cu declarația toată noaptea și chiar și mâine. Dar voiam să vă spun sentimentele mele”, a spus el conform unui material semnat de Andrea Tornielli pentru Vatican Insider și apărut în traducere pe Ercis.ro.

Înainte de toate, a explicat Papa Francisc, „sentimentul de primire și de disponibilitate al președintelui Raul Castro. Eu vorbisem cu el despre această întâlnire data trecută”, adică în timpul călătoriei în Cuba din septembrie, „și el a făcut totul pentru a organiza…”. Cuvinte care confirmă lunga pregătire care în mare secret a dus la realizarea îmbrățișării istorice. „Cu Kiril a fost o conversație de frați, cu puncte clare, care ne preocupă pe amândoi. Am vorbit cu toată franchețea. Eu m-am simțit în fața unui frate și el mi-a spus același lucru. Doi Episcopi care vorbesc despre situațiile din Bisericile lor, despre situațiile din lume, despre războaie… care acum riscă să nu mai fie atât «pe bucăți», ci să implice tot; despre situațiile ortodoxiei, despre apropiatul sinod panortodox.”

„Am simțit o bucurie interioară”, a spus Pontiful, „care era chiar de la Domnul. Patriarhul Kirill vorbea liber și eu la fel, se simțea bucuria. Traducătorii erau buni, a fost un colocviu între șase ochi: Patriarhul Kiril, eu, Mitropolitul Ilarion și Cardinalul Koch și cei doi traducători.” Sfântul Părinte a spus că în timpul întâlnirii „s-a făcut un program de posibile activități în comun, pentru că unitatea se face mergând. Dacă unitatea se face numai în studiu și în teologie, va veni Domnul și încă vom face acest studiu. Dar dacă unitatea se face mergând, Domnul când va veni ne va găsi pe drum”. La sfârșit Papa Bergoglio a vorbit despre declarația comună: „Vor fi atâtea interpretări… Dar nu este politică, nu este sociologică. Este o declarație pastorală, inclusiv când se vorbește despre secularism și despre manipulare biogenetică. Este o declarație pastorală a doi Episcopi care s-au întâlnit ca frați. Eu am fost fericit… acum mă așteaptă 23 de kilometri de papamobil descoperit.”

Sursa: Ercis.ro

Exprimaţi-vă opinia