Papa Francisc la audiența generală din Piața Sfântul Petru, miercuri, 10 aprilie 2016 – OSS_ROM


 10 februarie 2016. “Este frumos și semnificativ totodată faptul că această audiență generală are loc tocmai în această zi, în Miercurea Cenușii” (…)
“…glas de trâmbițe va răsuna în tot pământul vostru; în ziua ispășirii, atunci cu trâmbițe veți vesti în tot pământul vostru. Și veți sfinți anul a cincizecilea, și-n toată țara voastră veți vesti eliberare pentru toți cei ce locuiesc într’însa”. La audiența generală din piața Sfântul Petru, papa Francisc a dedicat cateheza de la începutul Postului Mare 2016, din Anul Sfânt al Milostivirii, explicării rădăcinilor biblice ale Anului jubileu, făcând referire în primul rând la capitolul 25 din Cartea Leviticului.

Papa Francisc: “O dată la 50 de ani ‘în ziua ispășirii’, când milostivirea Domnului era invocată asupra întregului popor, glasul de trâmbiță vestea un mare eveniment de eliberare (…) Era un fel de ‘amnistie generală’, prin care se permitea tuturor să revină la situația inițială, cu ștergerea oricărei datorii, restituirea pământului și posibilitatea de a se bucura din nou de libertatea specifică membrilor poporului lui Dumnezeu.”

Explicând că prescripții precum cele jubiliare erau necesare pentru a combate sărăcia și inegalitatea, garantând o viață demnă pentru toți și o distribuție echitabilă a terenurilor pentru locuințe și a celor agricole, Sfântul Părinte a explicat în cateheza intitulată “Dreptate și împărțire” care erau efectele Anului jubileu:
Papa Francisc: “Cu ocazia jubileului, cine devenise sărac redobândea cele necesare traiului și cine ajunsese să fie bogat restituia săracului ceea ce-i luase. Intenția era de a obține o societate bazată pe egalitate și solidaritate, în care libertatea, pământul și banii să redevină un bun al tuturor nu numai al unora, așa cum se întâmplă în zilele noastre, dacă nu mă înșel.”

“De fapt”, a mai spus pontiful, “jubileul avea rolul de a ajuta poporul să trăiască o fraternitate concretă, constituită din ajutor reciproc. Putem spune că jubileul biblic era un ‘jubileu al milostivirii’, pentru că era trăit cu spiritul sincer al dorinței de bine pentru aproapele aflat în nevoie.”

Papa Francisc a explicat că printre legile destinate experimentării de către poporul lui Dumnezeu a milostivirii se număra și legea privitoare la primiții, adică la primele roade, la prima parte a unei recolte, partea cea mai prețioasă, care trebuia să fie împărțită cu leviții și cu cei străini, după cum se spune în capitolul 18 al Cărții Deuteronomului.

Evidențiind că învățătura Sfintei Scripturi rămâne actuală, pontiful a spus că mesajul biblic este foarte clar în privința necesității dreptății și a împărțirii bunurilor cu cei lipsiți:
Papa Francisc: “… deschidere cu spirit de curaj față de partajarea bunurilor: aceasta este milostivirea! Și dacă noi vrem milostivire de la Dumnezeu să începem prin a fi noi milostivi. Astfel trebuie făcut: să începem mai întâi noi să fim milostivi între concitadini, între familii, între popoare, între continente. A contribui la realizarea unei lumi fără săraci înseamnă construirea unei societăți fără discriminări, bazată pe solidaritatea care duce la împărțirea a ceea ce se posedă, printr-o repartiție a resurselor fondată pe fraternitate și dreptate.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia